6 tips om veilig te huren Nu (gratis) Aanmelden op Rooming!

Online huurplatforms vormen helaas een interessant gebied voor verschillende soorten oplichting. Zo zijn identiteits-, bankrekening-, borgsom- en contractsfraude de meest voorkomende type fraude. Met onze strenge screeningsmethode en geïntegreerd verificatiesysteem, waarbij iedere verhuurder zich dient te verifiëren met de koppeling van Sociale Media en/of een 06-nummer, is fraude zo goed als ondenkbaar op Rooming.

Toch zijn er altijd oplichters, zo sluw als dat ze zijn, die zich op 'een' manier door de menigte weten te dringen. Wees dus goed op je hoede. Onthoud: "if it sounds too good to be true, its too good to be true".

Lees hieronder een aantal handige tips hoe je fraude kan herkennen:

1. Bekijk de advertentie zorgvuldig. Ziet de slaapkamer eruit als een hotelkamer of is de prijs te laag in verhouding met de grootte en ligging, dan is dit een reden om extra op je hoede te zijn. Als het té mooi lijkt om waar te zijn, is dit in de meeste gevallen ook echt zo.

2. Teken niet zomaar. Zorg er altijd voor dat je de woning en je huurbaas hebt gezien, voordat je iets tekent. Dit om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Tekenen is binden en de huurbaas kan je dan houden aan de huurovereenkomst.

3. Werk nooit mee aan de 'rekening' check. Er kan je worden gevraagd om een klein bedrag, zoals 5 of 10 cent, over te maken naar een bepaalde rekening ter check van jouw bankrekening. Werk hier nooit aan mee! Oplichters gebruiken deze methode om een rekening te activeren die al op jouw naam staat en die ze alleen nog hoeven te activeren door deze storting (zoals bij het openen van een digitale PayPal-rekening). Ze koppelen hiermee de rekeningen, et voila, ze kunnen gaan winkelen met jouw geld.

4. Maak nooit van te voren borg/huur over! Stel: Je hebt de woonruimte van je dromen gevonden en hebt goed contact met de verhuurder. Waarom niet ingaan op z'n vraag om alvast de borg of 1e maand huur te betalen in ruil voor de sleutel? Hij heeft ook een kopie van zijn paspoort gestuurd, wat kan er misgaan? Doe dit nooit! Oplichters gebruiken vaak de smoes dat ze in het buitenland zitten en daarom niet met je kunnen afspreken. De kopie van hun paspoort is gestolen en niet echt. Zodra je geld overmaakt, hoor je niets meer van de verhuurder en zal het je niet verrassen dat de huissleutel nooit gaat aankomen.

Up-front payment

5. Stuur nooit zomaar persoonsgebonden informatie op. Er zijn verhuurders die je tijdens de conversatie vragen om een ingevuld aanvraagformulier, een kopie van je paspoort, een recente salarisstrookje en een kopie van je arbeidscontract op te sturen. Ook hier, niet doen! Dit zijn oplichters die uit zijn op identiteitsfraude. Door al je persoonsgegevens op te sturen, kan je flink in de problemen komen. Ze zullen namelijk o.b.v. jouw gegevens nu fraude gaan plegen, waarna schuldeisers bij jou aan de deur komen voor geld.

Identiteitsfraude

6. Tot slot: mocht je het nog steeds niet vertrouwen, mail of stuur ons dan een bericht in de live chat! Ons team aan ervaren woningspecialisten kijkt graag met je mee.

Help! Eén van de bovenstaande zaken is bij mij voorgekomen. Wat kan ik nu doen? Wat te doen bij Oplichting