Veilig huren met de tips van Rooming

Het gebruik maken van een online huurplatform voor het zoeken van jouw ideale woning is helemaal hip en hartstikke handig. Zowel het zoekproces als huurproces wil je natuurlijk zo veilig mogelijk uitvoeren, toch is het helaas ook een interessant gebied voor oplichters. Rooming streeft naar een zo veilig mogelijk online huurplatform waar betrouwbaarheid centraal staat. Door middel van de ‘batches’ van Rooming kan jij in één oogopslag zien hoe de verhuurder geverifieerd is: “als starter, professional of master”.

Rooming geeft jou 6 belangrijke tips mee die antwoorden geven op de centraal-stellende vragen: “Hoe herken ik een oplichter? Wat kan ik doen tegen oplichting? En hoe weet ik dat ik niet te maken heb met een oplichter?”

1

Tip 1: maak nooit van tevoren borg en/ of huur over naar de verhuurder.

Na een lang zoekproces heb jij eindelijk jouw ideale stulpje gevonden en intensief contact met de verhuurder, maar pas op. Oplichters gebruiken vaak verschillende redenen om alvast het geld over te maken naar de verhuurders rekening, zodat je de sleutel ergens kan ophalen; doe dit nooit! Vervolgens krijg je geen gehoor meer, ontvang je geen sleutel van jouw ideale woning en ben je opgelicht.

Image name

2

Tip 2: stuur nooit jouw persoonlijke gegevens op naar een verhuurder.

Verhuurders kunnen bijvoorbeeld vragen naar een ingevuld aanmeldingsformulier, een kopie van jouw paspoort, een salarisstrook of een ingevuld arbeidscontract; stuur deze nooit op! Deze oplichters, die uit zijn op identiteitsfraude kunnen jouw gegevens gebruiken voor ander doeleinden. Dit kan leiden tot heel veel problemen.

Image name

3

Tip 3: teken nooit zomaar een contract.

Als je eenmaal hebt getekend, is het bijna niet meer mogelijk om terug te trekken; een schriftelijk huurcontract is bindend! Zorg ervoor dat je eerst de desbetreffende verhuurder en de woning hebt gezien voordat je tekent, dit om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Image name

4

Tip 4: werk nooit mee aan een ‘rekeningcheck’ vanuit de verhuurder.

De verhuurder kan jou vragen om een klein bedrag van 5 of 10 eurocent over te maken naar een bepaalde rekening ter check van jouw bankrekening; werk hier nooit aan mee! De oplichters gebruiken jouw gekoppelde rekening voor ander doeleinden en voordat je het weet is jouw hele rekening leeg.

Image name

5

Tip 5: bekijk de advertentie nauwkeurig en zorgvuldig.

Het klinkt misschien cliché, maar het is een belangrijke tip om extra op je hoede te zijn; let dus goed op de verhouding tussen de prijs en bijvoorbeeld de faciliteiten, grootte en ligging van de woning. Woningen worden neergezet als dé ideale woning, maar dit lijkt al gauw te mooi om waar te zijn.

Image name

6

Tip 6: schakel de support in van Rooming als je het niet vertrouwt.

Ons team staat degelijks voor jou klaar en samen willen wij de oplichters tegen gaan. Zit een woning je niet helemaal lekker en heb je twijfels over een verhuurder? Stuur ons dan gerust een bericht via onze verschillende kanalen of de live chat.

Image name

HELP! – ik ben opgelicht. Wat moet ik nu doen? Wees gerust, lees het volgende artikel: wat te doen bij oplichting?

Image name

Klaar om een woonruimte te vinden?

Aan de slag

Klaar om een huurder te vinden?

Aan de slag

Meer informatie over veilig huren op Rooming?

Verificatiesysteem & badges