Tuin opknappen: low budget tuin ideeën

0 Shares
0
0
0

Het hebben van een mooie en functionele tuin is een droom voor velen. Met name voor mensen die nooit eerder een tuin hebben gehad, kan het erg hoog op het verlanglijstje staan.

Helaas is het upgraden van je tuin niet goedkoop. Gelukkig zijn er tal van low-budget ideeën om je tuin op te knappen. We geven je een paar plannen op het gebied van onderhoud, aanleg en vernieuwing.

Aanleg

We starten bij de aanleg van een nieuwe tuin. Omdat het een wat overweldigend project kan zijn, raden we je aan te starten met een plan.

#1 Maak een plan

Een duidelijk plan is de sleutel tot succesvol tuinieren op een budget. Niet alleen omdat je weet wat je nodig hebt, maar ook om te kijken hoeveel het je gaat kosten. Zaken waar je over na moet denken zijn:

  • Bestrating: wil je weinig onderhoud, maar veel genot of gewoon een mooi paatje creëeren? Maak een plan over bestrating. In verhouding is grind wat goedkoper dan bepaalde tegels. Daarentegen is het een groot onderdeel van je tuin en geeft het veel weg over de look. Tegels staan over het algemeen wat chiquer.
  • Veranda: een houten veranda is niet alleen mooi, maar ook erg praktisch. In de zomer is het ontzettend fijn om een plek te hebben waar je in de schaduw kan vertoeven. Bovendien geeft het een gevoel van luxe. Een tip: je hoeft niet alles zelf te doen, er bestaan gewoon doe-het-zelf pakketten voor een veranda.
  • Planten: planten geven een groene look en zijn goed voor de natuur. Kies je bijvoorbeeld voor planten die insecten aantrekken of houd je van een strakke heg? Waar je ook voor kiest, weet dat planten een dure investering zijn.
  • Gras: het voordeel van gras is dat het een plek geeft om te spelen en redelijk onderhoudsvrij is. In de zomer is het een heerlijke plek om verkoeling op te zoeken. Maar let op, de temperatuur van kunstgras zal alleen maar oplopen bij veel zon. Het voordeel is dan weer wel dat het nog makkelijker te onderhouden is.
  • Onderhoudsspullen: niet geheel onbelangrijk zijn de spullen om alles te onderhouden. Je kan namelijk alles wel zonder pardon planten en leggen, maar de diverse aspecten in je tuin, hebben ook onderhoud nodig. Denk aan een grasmaaier, een heggenschaar, een gieter, voeding voor planten en ga zo maar door.

#2 Tijd

Logischerwijs belandden we op het punt dat tijd heet. We hebben het niet alleen over een tijdsplanning, maar ook het moment waarop je van plan bent om alles te maken.

Zo raden we je aan om in het voorjaar te beginnen met de aanleg van je nieuwe tuin. Waarom? In het voorjaar is het al redelijk aangenaam om buiten te werken en bovendien is het de aanloop tot de zomer. In de zomer wil je het liefst de tuin klaar hebben om er optimaal van te kunnen genieten.

Hoewel je misschien in de herfst of winter juist meer tijd hebt, zouden we je toch willen afraden om dan te beginnen. Niet alleen door de weersomstandigheden, maar ook door het daglicht. In deze periode van het jaar is het immers maar kort licht. Je zou nu beter je tijd kunnen besteden aan een project binnenshuis.

Vernieuwing

Misschien heb je al wel een prima tuin, maar jeukt het om aan de slag te gaan. Natuurlijk kan dat! Niet alleen door andere planten te planten, maar ook door:

#1 Gebruik kleur

Voeg kleur toe aan je tuin. Je zal zien dat het gelijk een andere look geeft. Verf bijvoorbeeld je schutting in een felle oranje kleur of verander de bloemenpotten van het ietwat saaie grijs naar de kleuren van de regenboog. Wees je er wel van bewust dat te veel kleur wellicht wat rommelig zal staan.

#2 Verlichting

In de winterse maanden wil je voorkomen dat je met je zaklamp opzoek moet naar het sleutelgat van de schutting. Goede verlichting voorkomt dit soort problemen. Er bestaan bijvoorbeeld lampen die op beweging aan gaan en je hiermee gemak en comfort bieden.

#3 Een moestuin

Het kriebelt dagelijks om aan de slag te gaan in de tuin, maar na een bepaalde periode is al het onkruid al gewied en hoef je niks meer water te geven. Een oplossing daarvoor is: het aanleggen van een moestuin. Een moestuin vereist veel onderhoud, maar brengt ook vernieuwing met zich mee. Wie weet zit jij binnenkort aan een lekker salade met tomaat en komkommer, dat allemaal uit eigen tuin komt.

Onderhoud

Het onderhouden van een tuin is ongetwijfeld niet het leukste dat er bestaat. Toch is het wel een ontzettend belangrijk onderdeel. We geven je enkele tips over het onderhouden van die prachtig aangelegde tuin.

#1 Schoonmaak

Vooral in de koudere dagen van het jaar zal je zien dat er groene aanslag op de prachtige tuintegels ontstaat. Gelukkig is dit makkelijk weg te halen met aanslag verwijderaars of een hoge druk spuit. Je zal meteen zien dat je tuin een frissere look krijgt.

Maar niet alleen tegels kunnen vies worden, denk namelijk eens aan de mooie veranda. Alle bladeren die zich in een hoekje hebben opgehoopt, vormen een nest van ‘ongedierte’ en geven lelijke afdrukken. Het is maar een kleine moeite om dit weg te halen. En, die mooie tuinset heeft ook wel een doekje met wat schoonmaakmiddel verdiend.

#2 Onkruidverdelger

Je mooie aangelegde grasmat is in verloop van tijd niet meer zo mooi. Wellicht heeft er zich onkruid opgehoopt en de zijkanten tegen de schutting aan lijkt bijna wel rietplant. Tussen de tegels door is groen opgedoken en ook onder de verhullende planten is ineens van alles te zien.

Wat moet je doen? Het onkruid weghalen. Het aanzien van de tuin verbetert in een handomdraai. Je bent klaar om gasten te ontvangen en net als vorig jaar, de leukste barbecues te organiseren.

Conclusie

Hoewel het aanleggen van een tuin een enorme opgave is, kom je met een goed plan al ontzettend ver. Tegenwoordig zijn er talloze manieren waarop met behulp van voor opgezette plannen een mooie tuin kan aanleggen. Bovendien: google is je beste vriend. Er staan talloze how-to en do-it-yourself filmpjes op het internet. Ga lekker aan de slag en vier je groene droom.

0 Shares
Ook interessant