Wat te doen bij Oplichting Nu (gratis) Aanmelden op Rooming!

Stap 1: Doe direct aangifte van oplichting bij de politie.

Stap 2: Stel Rooming.nl, per email of live chat, direct op de hoogte van jouw voorval. Wees snel en voorkom meer slachtoffers.

Stap 3: Mocht het om identiteitsfraude gaan, handel dan doordacht en voorzichtig. Met jouw ID gegevens, zoals de combinatie van je BSN- en paspoortnummer, kunnen leningen e.a. worden afgesloten. Nu wil je dit tegengaan en een nieuw paspoort aanvragen. Echter, dit is alleen mogelijk als je het paspoort niet meer in je bezit hebt. Het paspoort moet dus ‘kwijt’ of ‘gestolen’ zijn. Fraude alleen is in Nederland helaas geen geldige reden voor het verkrijgen van een nieuw paspoort. Je zou er dan namelijk 2 in je bezit kunnen hebben.

Let wel, het opzettelijk laten 'verdwijnen' van je paspoort is een serieus misdrijf, waarvoor je strafrechtelijk vervolgd kan worden. De scheidingslijn tussen het slachtoffer worden van fraude en het begaan van een misdrijf door het opzettelijk of denkbeeldig laten verdwijnen van je paspoort, is iets waar je zelf een afweging in moet maken.

Stap 4: Vraag je bank om je op te nemen in het 'eva' register. Dit is een nationaal fraude register waar elke financiële dienstverlener moet checken of jouw naam 'zuiver' is. Laat dit doen voor een van te voren vastgestelde periode (bijvoorbeeld 1 jaar).

Wees proactief en handel snel. Laat je niet door 'leken' vertellen dat het allemaal wel mee zou vallen. De gevolgen kunnen groot zijn, dus denk zelf vooral heel goed na.