In Amsterdam Kamer/Studio huren: De ultieme gids

0 Shares
0
0
0

In de hoofdstad van ons land wonen heel veel mensen. ‘Veel’ is inderdaad een relatief begrip, maar in dit geval zal iedereen het eens zijn. Want, van alle inwoners in ons kleine kikkerlandje, woont bijna een miljoen mensen in Amsterdam. Het is een combinatie van ras Amsterdammers en een hoop buitenlanders. Een andere groep die voor een gedeelte de stad verovert, zijn… de studenten!

Laten die studenten nou degene zijn die op de meest kleine plekjes wonen, voor bijna onbegrijpelijk hoge prijzen. Ze wonen verspreid over heel Amsterdam en studeren met alle liefde aan onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam, het ROC van Amsterdam en de Hogeschool Amsterdam. Bevind jij je in die positie? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een kamer in deze stad. Vind in dit artikel de ultieme gids om een kamer of studio te huren in deze mooie stad.

De ultieme gids: opgedeeld

We zullen in deze gids de informatie opdelen in verschillende onderdelen. Denk aan de zoektocht, maar ook aan de tips voor het hospiteren en nog veel meer. We kunnen je alvast een spoiler geven: de zoektocht zal waarschijnlijk niet van een leien dakje. Je bent namelijk niet de enige en bovendien kamt de stad al jaren met een tekort. Geef de moed dus niet te snel op.

#1 De zoektocht

We beginnen bij de zoektocht, die voor meerdere zoekers dus toch wel blijft tegen te vallen. Met de volgende tips zal je in ieder geval goed voorbereid ‘op pad’ gaan.

Kamer versus studio

Allereerst zal je een keuze moeten maken tussen een kamer of een studio. Een kamer kan je zien als letterlijk een kamer, zoals je deze waarschijnlijk bij je ouders hebt. Een ruimte van een aantal vierkante meters, waarin jij straks al je spullen kwijt kan. Je bed, kast, bureau en andere persoonlijke eigendommen zal jij hier een mooi plekje in moeten geven. De studentenkamers staan ramvol. Je deelt de badkamer en keuken met je huisgenoten. Hier zullen schoomaakschema’s aan verbonden zijn, zodat iedereen een stukje bijdraagt aan het onderhoud.

Een studio daarentegen, is een veel grotere luxe. De badkamer en keuken die je anders deelt, heb je in dat geval gewoon voor jezelf. Vaak zijn de studios qua oppervlakte ook wat groter, waardoor je meer ruimte hebt om je spullen kwijt te kunnen. Het nadeel? Je hebt geen huisgenoten met wie je al meteen een band kan opbouwen. Daarentegen zal je wat beter je best moeten doen om het contact, in dit geval, met je buren op te bouwen.

Locatie

Amsterdam is geen kleine stad. Mocht je ook helemaal niet bekend zijn met de stad, dan heb je waarschijnlijk geen idee waar je je kamer moet gaan zoeken. De meeste studenten zullen overigens een kamer zoeken in de buurt van hun school/ universiteit. Elke dag naar de andere kant van de stad fietsen, is niet iedereens favoriet, om het maar zo te zeggen.

Kies daarom op basis van de plek waar je gaat studeren, waar je gaat wonen. Wees je er wel van bewust dat de ene buurt een stuk duurder is dan de ander. Je kan wel begrijpen dat het centrum geliefd is, maar ook ontzettend prijzig. Het openbaar vervoer in Amsterdam is goed geregeld, dus een eindje verder weg wonen, hoeft niet te betekenen dat je elke dag 40 minuten op de fiets zit. Bovendien kan je als studenten een studenten-ov aanvragen.

Aanbod zoeken

Oke, je weet ongeveer waar je heen wil, maar bent eigenlijk wel benieuwd geraakt naar het aanbod. Geen probleem! Er zijn meerdere manieren waarop je een kamer/ studio kan vinden. Een aantal van de meestgebruikte zoekmanieren verlopen via het internet, andere via misschien wat irreguliere wegen. Voorbeelden zijn:

 • Kamernet
  Op Kamernet vind je ontzettend veel kamers en studio’s. Zie het als de ‘Funda’ voor deze types woonruimtes. Je kan een ruimte selecteren op prijs, plek en grootte. Met andere woorden: je zal ontzettend specifiek kunnen zoeken.
 • Facebook
  Op Facebook vind je van allerlei groepen waarop kamers worden aangeboden. Vaak zijn het namelijk de toekomstige huisgenoten die iemand uitkiezen en het hele proces rondom het hospiteren en dergelijken regelen. Ook zal je er kamers vinden in onderverhuur. Zoek op ‘Kamers in Amsterdam’ en je zal verschillende (privé) groepen tegen het lijf lopen.
 • Via via
  Soms moet je ook gewoon geluk in het leven hebben. In zulke gevallen kan je via via aan een kamer of studio komen. Het kan zijn dat een vriend/ familielid iemand kent die uit zijn kamer gaat. In andere gevallen zijn er bijvoorbeeld ook ouders van studenten die eigenaar zijn van een huis, waarin kamers worden verhuurd. Je moet maar weten waar je moet zoeken…

Prijzen en ruimte

Je zoektocht is niet compleet als je niet zoekt naar een specifieke ruimte of met een bepaald budget. Dit lijken misschien simpele zaken, maar kunnen toch wel wat haken en ogen hebben.

Bijvoorbeeld: zonder foto’s, zie je een kamer van 15 m2 voor zo’n €650,- incl. Je denkt daarmee een pareltje te hebben gevonden. Echter blijkt dat het gaat om een zolderkamer met een schuin dak. Ontzettend veel ruimte gaat hierdoor verloren. De andere optie, een kamer van 10 m2 voor zo’n €700,- incl., is dan toch wel wat beter. Deze heeft rechte muren, waar je bijvoorbeeld een hoogslaper in kwijt kan. Alleen al de ruimte dat dat oplevert, is misschien wel meer waar dan een ruimte met schuine muren.

Wat we hiermee proberen te zeggen: een prijs zegt soms vaak iets over de ruimte. Zo kan het bijvoorbeeld letterlijk over de indeling gaan, maar ook over de staat van het huis en de verdere faciliteiten die in een huis worden geboden. De prijs van een gemiddelde kamer ligt op iets meer dan €600,- en dat van een studio op ongeveer €1000,-.

#2 Hospiteren

Mocht je een ruimte hebben gezocht die voldoet aan je budget en verdere eisen, dan is het nog geen garantie dat je de kamer of studio krijgt. In het geval van een kamer zal je moeten hospiteren. De bewoners van het huis nodigen jou en een aantal anderen uit, om kennis te maken. Je krijgt de kamer en het huis te zien, waarna ze jou als persoon proberen te leren kennen. Op basis van deze interacties wordt bepaald of jij hun nieuwe huisgenootje bent.

Voor een studio zal je waarschijnlijk niet hoeven te ‘hospiteren’, maar zal de verhuurder iemand uitkiezen op basis van een aantal gegevens. Heel soms is het overigens zo dat de voorgaande bewoner ook medezeggenschap heeft bij het selecteren van de nieuwe bewoner. Het echte hospiteren vindt dus alleen plaats bij een kamer.

Vereniging

Een aantal studenten kiest ervoor om zich aan te sluiten bij een vereniging. Een vereniging is een studievereniging of een studentenvereniging. En ja, daar zit wel degelijk verschil in. Zo is een studievereniging studie gebonden. Met deze mensen worden leuke activiteiten gepland en kan je terecht voor hulp tijdens je studie. Een studentenvereniging bestaat uit van allerlei studenten. Er hangt een ietwat negatieve toon op deze term, gezien de beruchte ontgroeningen e.d. Overigens heb je waarschijnlijk zelf al bedacht of je je hierbij wil aansluiten.

Maar goed, de reden waarom we dit benoemen, is omdat er ook bepaalde ‘huizen’ zijn, die volledig bestaan uit studenten van bijvoorbeeld een studentenvereniging. Wellicht dat je via een dergelijke manier aan een kamer kan komen. Er komen en gaan steeds weer studenten en via deze manier kan je in het lopende circuit terecht komen. De vraag is dus wel of je dit wil en de kans is misschien wat kleiner dat je een kamer vindt, voordat je aan je studie begint.

Voorbeelden van Amsterdamse verenigingen zijn:

 • Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C. /A.V.S.V.)
 • Amsterdamse Studentenvereniging Gay (A.S.V Gay)
 • Cyclades
 • S.V.A.A. Nomen Non Magnum Est (NoNoMes)

#3 Contract

En als je dan eindelijk een kamer hebt gevonden, dan is het goed om te weten dat je tegen een aantal zaken kan aanlopen. Sowieso is het goed om de basisgegevens van het contract te controleren. Dus, wie de huurder en verhuurder zijn, wanneer huurverhoging plaatsvindt, wat de regels zijn om daar te kunnen wonen, etc. Andere zaken die je zal moeten controleren, zijn:

 • Duur van het contract
  Niet alle kamers kan je voor ‘eeuwig’ blijven wonen. Zo komt het geregeld voor dat studentenkamers alleen voor studenten zijn. Dus, een aantal maanden na het afronden van je studie, moet je eruit. Andere kamers zijn sowieso maar tijdelijk te huur, bijvoorbeeld als het gaat om onderhuur.
 • Prijs
  Controleer alsjeblieft de afgesproken huurprijs. Hierbij bedoelen we ook of je inclusief g/w/l betaald en of er bijvoorbeeld jaarlijks huurverhoging kan plaatsvinden. Het zou zonde zijn als je dit over het hoofd zien en de nieuwe prijs buiten je budget valt.
 • Controle kamer
  Voor je een krabbel zet, wil je eigenlijk controleren in welke staat de kamer aan je wordt opgeleverd. Met andere woorden: je wil niet de volledige borg te hoeven betalen, omdat volgens de verhuurder is kapot/ verslechterd is, terwijl jij daar niet de aanzetter van bent geweest.

Zoeken maar!

Nu je wel redelijk op de hoogte bent van het zoeken naar een kamer of studio in Amsterdam, is het tijd om je zoektocht te beginnen. We hopen dat je goed bent geholpen aan de hand van deze ultieme gids.

0 Shares
Ook interessant