Koolmonoxide melder Action & meer Budget Keuzes

0 Shares
0
0
0

Sinds juli 2022 is het verplicht dat je in je huis rookmelders hebt hangen. Het maakt niet uit of je in een eigen woning of een huurwoning woont, hij zal er op een of andere manier moeten komen. Een klein gelukje voor alle huurders onder ons: de verhuurder is hier verantwoordelijk voor.

In ieder geval is het duidelijk dat er nu in elk huis een rookmelder hangt, maar dat is niet hetzelfde als een koolmonoxidemelder. Sterker nog, verschillende professionals vinden het zeer alarmerend dat maar zo weinig mensen een koolmonoxidemelder in huis hebben. Wat het verschil tussen de twee melders is, lees je in deze blog. Bovendien vertellen we je waar je voor een redelijke budgetprijs een koolmonoxidemelder kan aanschaffen. In de toekomst zal je voortaan veilig het leven doorgaan.

Wat is het verschil tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder?

Een rookmelder is ontworpen om rook en brand te detecteren. Zodra rook wordt gedetecteerd, geeft de rookmelder een luid alarm af om de aanwezige personen te waarschuwen voor een mogelijke brand. Het doel van een rookmelder is om levens te redden door mensen vroegtijdig te waarschuwen, zodat ze snel kunnen handelen en het gebouw kunnen verlaten.

Daarentegen is een koolmonoxidemelder, ook wel CO-melder genoemd, ontworpen om de aanwezigheid van koolmonoxidegas in de lucht te detecteren. Koolmonoxide is kleurloos en geurloos en het komt vrij bij een onvolledige verbranding van brandstoffen als hout, gas, olie en steenkool. Je zou het kunnen omschrijven als zeer gevaarlijk, gezien het gevolg van inademing kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Die vergiftiging is op zichzelf weer levensbedreigend.

Dus, een rookmelder detecteert rook en waarschuwt voor brandgevaar, terwijl een CO-melder koolmonoxidegas detecteert en waarschuwt voor het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Beide melders zijn essentiële veiligheidsapparaten die in huis moeten worden geïnstalleerd om de bewoners te beschermen tegen verschillende gevaren.

Koolmonoxidemelder Action

Prijs: €14,95

Zo zie je maar weer, het hoeft niet duur te zijn, een melder die letterlijk je leven kan redden. Overigens is het wel handig als je weet waar je de melder moet neerhangen. In het hok van de cv-ketel, een kachel of de boiler hang je de melder aan het plafond. In alle andere ruimtes, zoals de slaapkamer, plaats je deze op ademhoogte, dus op zo’n 1,5e meter. Voor precieze instructies kan je het beste op de site van bijvoorbeeld de brandweer kijken. De melder van de Action is klein van formaat, maar geeft bij alarm een hard geluid. Let wel even op dat de ruimte niet groter is dan 40m2. Is dat wel het geval? Schaf er dan meer dan één aan, zo weet je zeker dat je beschermd blijft.

Klik hier om de CO-melder te bekijken

Andere budget keuzes

Wellicht is er geen Action bij je in de buurt of ben je benieuwd naar andere budget keuzes. In beide gevallen raden we je aan nog even verder te lezen. Hieronder geven we nog een x aantal opties, waar je ongetwijfeld een keuze in kan maken. Het is overigens zo dat de melders niet zó budget proof zijn als je van ons gewend bent. Dit is omdat het hier immers om een kwestie van leven en dood kan gaan. Wees verstandig en schaf koolmonoxidemelders aan.

Koomonoxidemelder Alecto

Prijs: 23,99

In de verpakking van deze melder is de handleiding toegevoegd, maar zal je ook een wandhouder en batterijen vinden. Zo hoef je het gebruik van de melder niet uit te stellen en kan je gelijk aan de slag. De koolmonoxidemelder is wederom klein en licht in gewicht, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de melder niet blijft hangen. Tenzij je natuurlijk te maken hebt met een gipswand, maar daar zal je snel genoeg achterkomen. Nu vraag je je wellicht af waarom je in sommige gevallen de melder op ademhoogte moet hangen. Dit komt omdat koolmonoxide zich normaal gesproken vermengt met de lucht. De ademhoogte is de hoogte waarop je ademt als je zit, ligt of slaapt. Dus, als de koolmonoxide bij jou in de buurt is, gaat er direct een alarm af.

Klik hier om de CO-melder te bekijken

Koolmonoxidemelder Easeware

Prijs: €32,99

We gaan steeds verder de lucht in met de prijs, maar tot op zekere hoogte heeft dat een goede reden. In dit geval gaat het namelijk om de tijd dat de melder blijft aanstaan, zonder vervanging van de batterij. Waar dit geregeld ligt op een aantal jaar, geldt voor deze dat hij wel tien jaar blijft aanstaan. Zo heb je er in principe geen omkijken naar. Bovendien geldt er niet alleen een alarm bij een te hoge waarde CO in de lucht, je zal ook al op de display kunnen aflezen hoe het er met de luchtkwaliteit voorstaat. Wees je er dus wel van bewust dat de melder hoog in de ruimte moet worden geplaatst. Alleen als er warme lucht in de ruimte is, zal de CO stijgen en dus plaats je de melder dan hoog in de ruimte.

Klik hier om de CO-melder te bekijken

Koolmonoxidemelder Elro

Prijs: €22,99

Koolmonoxide kun je dus niet zien, ruiken of horen. Het is daarmee een stiekeme sluiper die langzaam maar zeker je lichaam binnendringt. Als je het binnenkrijgt, is er kans op meerdere klachten. Zo kan je last krijgen van hoofdpijn, maar ook vermoeidheid of een misselijk gevoel. Is het gehalte van de koolmonoxide hoger? Dan zal je te maken krijgen met flauwvallen, benauwdheid of zoiets als een afwijkende hartslag. De koolmonoxide van Elro helpt je deze klachten en daarmee vergiftiging te voorkomen. De sensor werkt voor zo’n tien jaar, maar om de twee jaar zal je wel de batterijen moeten vervangen. Zie je het niet zitten om de melder op te hangen? Geen probleem, want via bij de bestelling kan je een ophangservice ‘mee laten leveren’. Gezien dit redelijk prijzig is, raden we je wel aan meer dan een melder te laten installeren.

Klik hier om de CO-melder te bekijken

Koolmonoxidemelder Aroha

Prijs: €29,99

De koolmonoxidemelder voldoet in ieder geval aan de eisen van de Europese wetgeving. Sinds Europa redelijk vooruitstrevend is in het gebruik van dit soort dingen, mag je er op vertrouwen dat deze melder goed in zijn werk is. De melder is overigens draadloos en dat maakt het bepalen van de plek, waar hij zal hangen, een stuk gemakkelijker. De lithiumbatterij zorgt voor voldoende ondersteuning en zal de melder 10 jaar laten werken. Tijdens de montage heb je de keuze tussen schroeven of plakken, dus voor alle mensen met twee linkerhanden: you got this. Wij zouden zeggen: schaf er een aantal aan en laat alle personen, inclusief gasten en logies zich veilig voelen.

Klik hier om de CO-melder te bekijken

Koolmonoxidemelder Smartwares

Prijs: 28,99

Van hetzelfde merk als die van de Action, verkoopt de Gamma een ander model. Het model geeft net als alle andere melders een alarm af als het gehalte CO te hoog is. Overigens raden we je niet aan bij de test te dichtbij te staan. 85 decibel in je oor lijkt ons niet echt het meest prettige dat er bestaat. Hoe dan ook beschermt een koolmonoxidemelder je tegen meerdere klachten en zelfs tegen overlijden. Nog geen twee jaar geleden overleed een pas 14-jarige jongen aan een koolmonoxidevergiftiging. Een vreselijke gebeurtenis, als je het ons vraagt. Er sterven nog jaarlijks, alleen al in Nederland, meerdere mensen aan een vergiftiging. Het is daarom zeer noodzakelijk dat er actie tegen de sluipmoordenaar wordt ondernomen.

Klik hier om de CO-melder te bekijken

Koolmonoxidemelder X-Sense

Prijs: €36,95

Het mooie aan deze melder is dat deze niet aan de muur hoeft te worden bevestigd. Met ander woorden: je kan hem zelfs meenemen op vakantie of naar de ruimte waar je je op dat moment bevindt. Dat is niet het enige mooi, want de melder is ook in staat de piek van de hoeveelheid CO uit te lezen. Daarmee kan er met zekerheid worden gezegd dat er wel of niet reden is tot ‘paniek’. In ieder geval betaal je wel wat voor het apparaat, maar als je je realiseert dat er ook apparaten van wel meer dan €100,- zijn, dan valt het weer in het niets. Dus, ga naar de website van brandveiligheid, schaf een melder aan en schud de hand met het behoud van je eigen leven.

Klik hier om de CO-melder te bekijken

Kopen maar

In deze blog over budget koolmonoxidemelders hebben we de nadruk gelegd op het belang van koolmonoxidemelders als essentiële veiligheidsapparaten in huis. Hoewel er verschillende merken en modellen op de markt zijn, is er de focus gelegd op budgetvriendelijke opties. De melders bieden een betaalbare oplossing voor eenieder die zichzelf willen beschermen tegen het gevaarlijke gas koolmonoxide.

Door te investeren in een budget koolmonoxidemelder, kunnen mensen met een beperkt budget nog steeds de nodige bescherming bieden voor zichzelf en hun gezin. Het is van vitaal belang om bewustzijn te creëren over het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Zo blijkt het dat zelfs in een land als Nederland nog geregeld mensen aan het dodelijke gas overlijden. Met de beschikbaarheid van budgetvriendelijke opties, is er geen excuus om de veiligheid in huis niet te verbeteren en gemoedsrust te garanderen.

0 Shares
Ook interessant
black and brown chairs and tables

De kantoor trends van 2023

Kantoren zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van ons professionele leven. Ze zijn niet alleen de plek waar…

De nadelen van AquaCell uitgelicht

We lezen op de website van AquaCell: ‘De kleinste, meest geavanceerde waterontharder van Nederland, met ‘100% kalkvrij’-garantie,’ en…