Maden op plafond: reden tot paniek?

0 Shares
0
0
0

Wanneer je merkt dat er maden op het plafond van je huis verschijnen, zal dat voor de meeste mensen een verontrustende situatie zijn. Het is begrijpelijk dat je je afvraagt wat de reden hiervoor is en of het een teken is van ernstige problemen in je huis. In dit artikel zullen we de oorzaken van maden op het plafond onderzoeken en wat je kunt doen om dit probleem op te lossen. We begrijpen natuurlijk maar al te goed dat je hier nog liever vandaag dan morgen vanaf komt.

Maden of toch wat anders?

Waarschijnlijk zijn de ‘maden’ die je op het plafond tegenkomt, geen maden. Zitten de maden in de keuken, dan betreft het namelijk waarschijnlijk larven van de voedselmot. Vanaf een afstandje zien ze er inderdaad uit als maden. Onderneem je geen actie, dan heb je waarschijnlijk allerlei vliegende beestjes in je huis en dat is vast iets wat je wil voorkomen!

De voedselmot is een kleine insectensoort die vaak voorkomt in huishoudens en voedselopslagplaatsen. Ze hebben een lengte van ongeveer 5 millimeter en zijn meestal bruin van kleur. Voedselmotten leggen eitjes op voedselproducten zoals granen, meel, noten en gedroogd fruit. De larven die uit deze eitjes komen, kunnen aanzienlijke schade aanrichten door zich te voeden met het voedsel en webachtige structuren achter te laten. Dit kan leiden tot bederf en voedselverspilling, jakkie!

Hoe kom ik van die maden/ motten af?

Pas als je zeker weet dat het voedselmotten betreft en dus geen maden, is het zoals gezegd tijd om actie te ondernemen. Weghalen op je plafond is in zo’n geval sowieso zo makkelijk dan alles verwijderen van de plek waar de motten vandaan komen: de voorraadkast. Onderneem in dat geval de volgende stappen:

 • Stap 1 Identificeren
  Identificeer en vind de bron van de voedselmotten. Zoals je net al hebt kunnen lezen zie je vaak webben op de plekken waar larven zit. Deze moeten nog uitgroeien tot mot en dat wil je voor zijn.
 • Stap 2 Weggooien
  Hoe zonde het misschien ook is, de ‘besmette’ etenswaren dien je eigenlijk allemaal weg te gooien op het moment dat er webben zijn gesignaleerd. Controleer alle dozen en mocht een etenswaren nog verpakt zitten in plastic, dan heb je misschien geluk gehad. Echter zouden wij het zekere voor het onzekere nemen en alles wegdoen.
 • Stap 3 Schoonmaken
  Als je alles wat nodig is, hebt weggegooid, is het tijd om te gaan schoonmaken. In principe is het aan te raden alle schoonmaakartikelen die je gebruikt, na gebruik weg te gooien. Denk aan vaatdoekjes en de zak van de stofzuiger. De oppervlaktes wil je wassen met warm water en zeep.
 • Stap 4 De puntjes op de ‘i’
  Gelieve pak je alles op zo’n manier aan, dat je alles wat je weggooit nog eens extra goed verpakt in een plastic zak. Het zou vervelend zijn dat je afval volledig wordt geïnfecteerd en straks ook nog de hele container drie keer opnieuw moet reinigen.

Hopelijk ben je op deze manier van je problemen af en kan je weer met een gerust hart je voorraad bijvullen. Weet echter dat je, indien mogelijk, de overige voorraad even een paar dagen in een apart vak in de vriezer kan doen. Het vriezen zorgt dat de eventueel overgebleven larven afsterven. Zo sta je later niet meer voor verrassingen.

Maar het zijn toch echt maden!

Indien je echt te maken hebt met maden, dan kan dat door verschillende redenen komen. Wellicht heb je een voedselbron, zoals de prullenbak, waar ze zich in ophopen. Vaak zie je maden bij warm weer of bij veel regen. Ze zijn in dat laatste geval op zoek naar een droge plek.

Gaat het om maden in de prullenbak dan kan je dat probleem makkelijk verhelpen door de prullenbak schoon te maken met bleek. Dit is een agressief schoonmaakmiddel. Het zorgt ervoor dat alle maden en eventuele laven zich niet meer in de levende landen bevinden. Misschien wat heftig, maar wel effectief. Zout en azijn zouden ook effectieve middelen zijn, al zal de werking daarvan per situatie verschillen.

Het is hoe dan ook een probleem

Voedselmotten of maden, je hebt hoe dan ook een probleem. Zowel voedselmotten als maden kunnen namelijk problemen veroorzaken in huishoudens en voedselopslagplaatsen. Voedselmotten leggen eitjes op voedselproducten en de resulterende larven kunnen het voedsel besmetten. Maden daarentegen ontstaan uit vliegeneitjes die op rottend organisch materiaal worden gelegd. Ze kunnen voorkomen in vuilnisbakken en composthopen. Beide plagen kunnen leiden tot voedselbederf en hygiëneproblemen. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem vast te stellen en passende maatregelen te nemen om ze te bestrijden en verdere besmetting te voorkomen.

Wederom lees je uit deze informatie dat de maden op het plafond eigenlijk geen maden kunnen zijn. Ze leven op andere plekken en ontstaan ook op een andere manier. Wat je ook kan doen om er zeker van te zijn dat het voedselmotten betreft, is het inschakelen van een professional. Er zijn talloze bedrijven die gespecialiseerd zijn in ongediertebestrijding. Zij gebruiken de juiste tools en kunnen je daadwerkelijk garanderen dat je huis schoon blijft. Een aanradertje, dus!

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat het vervelend is. Vervelend dat je overlast hebt, voedsel moet weggooien en veel bezig bent met schoonmaken. Na het schoonmaken voel je waarschijnlijk net niet overal van alles kriebelen. Of, hebben we dan teveel gezegd? Ach, je komt er vast wel uit. En onthoud, bij echte paniek schakel je gewoon een professional in!

0 Shares
Ook interessant
cheerful couple hugging and unpacking carton boxes

Tips & Tricks Huurder

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het huren van een kamer, appartement, of woning hebben…