Verbruik elektrische kachel 2000 watt

0 Shares
0
0
0

Het is koud buiten. Nu al. Althans, warmer dan het misschien zou moeten zijn (lees: klimaatverandering), maar nog steeds koud. En dat het koud buiten is, betekent dat het binnen ook koud is, tenzij je de verwarming aan doet. Echter is er een klein probleempje bij die verwarming, gezien de gasprijzen nog steeds door het dak vliegen. Het resultaat daarvan is dat mensen op zoek gaan naar alternatieven, waaronder de elektrische kachel.

Een elektrische kachel dus. Ze zijn efficiënt, handig en warmen een ruimte binnen een mum van tijd op. Maar wat verbruikt een elektrische kachel op 2000 watt eigenlijk? Is het wel zo voordelig en wat betekent het voor je energierekening? In dit artikel zullen we diepgaand ingaan op het verbruik van een elektrische kachel van 2000 watt. Verder zullen we je nog verrijken met andere relevante informatie over elektrische kachels en dergelijken.

Hoe werkt een elektrische kachel?

Elektrische kachels werken door middel van convectie. Dat betekent in de praktijk twee dingen. De eerste optie is dat kachel is gevuld met met een thermodynamische vloeistof waar elektriciteit doorheen stroomt. De vloeistof zet uit, geeft warmte af en straat uit naar de ruimte. Een andere optie is dat de elektriciteit gloeidraden verwarmt, waar lucht langsheen loopt. De lucht wordt verwarmd en uitgestraald door de ruimte. Je krijgt het lekker warm. Overigens hebben we hier eigenlijk iets niet goed verteld, want bij optie 1 gaat het om een elektrische radiator, anders dan een kachel.

Het energieverbruik van een elektrische kachel op 2000 watt

Een elektrische kachel is een goede optie voor degene die hun overall kosten wat laag willen houden. Elektriciteit is immers goedkoper dan gas en daarom scheelt het zoveel. Weet overigens dat ze niet geschikt zijn als hoofdverwarming en dus slechts aparte ruimtes tot op zekere hoogte verwarmen.

Een elektrische kachel van 2000 watt, betekent dat deze maximaal verwarmt tot 2000 watt. Afhankelijk van de energiekosten zoals deze bij jouw energieleverancier bestaan, zal de prijs variëren.

Kosten

In principe betaal je je energieleverancier per kWh (kilowattuur). Eén kWh is gelijk aan 1000 watt. Een kachel van 2000 watt verbruikt dus twee kW per uur, dus twee 2 kWh. Sinds 1 januari 2023 geldt er voor energieleveranciers een prijsplafond van €0,40 per kWh. We geven een voorbeeldsom van hoeveel dit dan op een dag kost.

Je werkt een dag thuis en besluit in het kantoortje de kachel aan te zetten. De werkdag duurt, exclusief pauzes en dergelijken, zo’n 6 uur. De kachel staat op volle kracht te branden en kost €0,80 per uur.
6 x €0,80 = € 4,80.

Zet de je kachel tegelijkertijd aan met de wasdroger, dan kan je ongeveer het dubbele bedrag rekenen. Echter is het weer niet zo simpel, omdat het prijsplafond geldt voor een maximum verbruik van 2900 kWh. Dit geldt op jaarbasis, dus met een koude herfst en winter zal je wel even op je verbruik moeten letten. Aan de andere kant kunnen we je wel een soort van geruststellen, omdat het gemiddelde verbruik in 2021 op 2.460 kWh lag (volgens het CBS). Een paar uur die elektrische kachel wanknallen zal geen kwaad kunnen.

Tips om energie te besparen met een elektrische kachel

Je wil dus eigenlijk niet altijd de elektrische kachel aanzetten, net zoals je dat met de centrale verwarming niet wil doen. We geven je een aantal tips om energie te besparen met een elektrische kachel.

  1. Gebruik de kachel alleen wanneer dat nodig is. Dus, wanneer je gasten over de vloer hebt, de hele dag thuiszit en met name stilzit omdat je aan het werk bent of alleen als je je in de ruimte bevindt.
  2. Isolatie is key. Het mag dan wel goedkoper zijn, zo’n kachel, maar wanneer de isolatie niet op orde is, zal je veel geld verliezen. Met andere woorden, de isolatie in een ruimte minimaliseert het warmteverlies.
  3. Investeer in kwaliteit. Een elektrische kachel hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, dat maakt de kachel ook zo toegankelijk. Echter moet je oppassen wanneer je een te goedkope kachel koopt. Deze gaat sneller kapot, heeft waarschijnlijk geen ingebouwde thermostaat en werkt minder goed.

En als je dan toch bezig bent, let dan ook nog even op de veiligheid bij het gebruik van een elektrische kachel. Met andere woorden:

  • Plaats de kachel op een vlakke ondergrond en vermijd het bedekken ervan.
  • Houd de kachel uit de buurt van licht ontvlambare/ brandbare materialen.
  • Schakel de kachel uit wanneer je de ruimte verlaat of gaat slapen (liever een extra dekentje).
  • Laat kinderen niet zonder toezicht in de buurt van de kachel. Deze soort kachels worden vaak erg heet aan de buitenkant door de stralingswarmte.

Alternatieven elektrische kachel

We begrijpen erg goed dat je je misschien afvraagt of er ook een alternatief is voor het gebruik van een elektrische kachel. Het antwoord is ja, in principe wel. Een duurzamere, maar wel duurdere optie is het gebruik van een infraroodpaneel. Echter is dit veel meer voor het opwekken van plaatselijke warmte en ben je nog gelimiteerd dan met een elektrische kachel.

Volgens experts is de allerbeste keuze om te gaan voor een warmtepomp. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving, zoals de lucht of de grond, haalt en deze efficiënt gebruikt om een ruimte te verwarmen. Het is daarmee een energiezuinige manier om te verwarmen. Ideaal voor de aankomende winter, dachten we zo.

Conclusie

Het gebruik van een elektrische kachel van 2000 watt kan een effectieve manier zijn om specifieke ruimtes te verwarmen. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van het energieverbruik en de kosten die ermee gepaard gaan. Door enkele eenvoudige energiebesparende maatregelen te volgen en rekening te houden met veiligheidsrichtlijnen, kun je optimaal gebruikmaken van deze handige verwarmingsoplossing.

0 Shares
Ook interessant
woman under showerhead

Hoeveel m3 gas douchen?

Helaas kost een heerlijke warme douche wel meer dan het water dat je hiervoor gebruikt. Er komt namelijk…