Woning Huren Rotterdam: Zo krijg je een woning in Rotterdam

0 Shares
0
0
0

Rotterdam, een stad met een indrukwekkende skyline en de plek waar dé marathon van Nederland wordt georganiseerd. Een stad met een indrukwekkende haven en een mentaliteit om hard te werken. Het typeert Rotterdam als een stad waar genoeg te vinden is. En hoewel de inwoners van 020 er misschien anders over denken, verdient 010 zeker een plek op de kaart.

De stad is interessant voor veel werkend volk, in van allerlei sectoren. Denk aan de mensen die de infrastructuur van de haven regelen, degene die constant bezig met het uitbreiden en vernieuwen van de stad, personen die anderen van een lekker kopje koffie voorzien of die zorg aan ieder mens leveren. Met andere woorden: het is een stad waarvan we kunnen begrijpen dat je er wil wonen. Maar goed, dat wonen gebeurt niet zo maar. Sterker nog we kunnen nu niet zeggen dat het huuraanbod zo geweldig groot is. In deze blog lees je op welke manier je een woning kan krijgen in Rotterdam.

Diverse opties op de woningmarkt

Het huren van een woonruimte biedt vaak flexibiliteit en gemak. Je geniet van een comfortabele leefruimte, waar je een keer niet hoeft na te denken over onderhoudskosten. Het is iets dat erg fijn is, maar waar ook een aantal nadelen aan zit verbonden. Want, huren is vaak duurder dan het maandbedrag van een gemiddelde hypotheek. Het kan wel zijn dat je voor €1100,- per maand mag huren, maar gene hypotheek kan krijgen waar je maar zo’n €850,- per maand voor betaalt. Gek toch?

Maar goed, om meerdere redenen kan je opzoek zijn naar een huurhuis. Bedenk, voorafgaand/ tijdens je zoektocht, welke opties je woonwensen zullen voldoen. Lees:

 • Appartement: wellicht ben je met twee personen of een klein gezin en is een appartement genoeg voor je om in te leven. De meeste huurwoningen zullen overigens aan deze wens voldoen. Kijk overigens net op van al gauw een huurprijs boven de €1000,-.
 • Studio: wellicht ben je net afgestudeerd, heb je geen partner met wie je samen wil/ gaat wonen en wil je uit je studentenkamer. Een studio is in dat geval een goede optie. Dit is een 1-kamer-appartement.
 • Kamer: studeren in Rotterdam? Leuk! Een kamer vind je doorgaans door te hospiteren bij aangeboden kamers in Facebook groepen of door op zoiets als Kamernet te zoeken.
 • Gezinswoning: een gezinswoning bestaat doorgaans uit meerdere slaapkamers, een ruime keuken en woonkamer en is een mooie plek om met een gezin te gaan wonen.

Afhankelijk van je voorkeur, zal je in online zoekmachines je voorkeur kunnen geven voor het type woning dat je zoekt, eveneens je budget en dergelijken. Die ‘dergelijken’ staan dan voor zoiets

Sociale huurwoning of particulier wonen

Waarschijnlijk ga je ook gericht op zoek naar een sociale huurwoning of een woning die wordt verhuurd door een particulier. In het geval van een sociale huurwoning zal je te maken hebben met een maximale huurprijs per maand (kale huurprijs van iets minder dan €810,- p/m), waar een particulier met een woning in de vrije sector, vrij is om te vragen wat hij wil. Of je mag huren in de sociale huursector, ligt onder andere aan je inkomen.

Sociale huurwoning

Mocht het zo zijn dat je boven een bepaald bedrag per jaar verdiend, dan krijg je slechts 15% van al het aanbod in de sociale huursector aangeboden. Onder dat bedrag, dat overigens voor een eenpersoonshuishouden op zo’n €44.000 per jaar ligt, ligt het percentage van het aanbod op 85%.

Een sociale huurwoning verkrijg je via een woningcorporatie. Zij mogen eisen stellen aan:

 • De hoogte van je inkomen. Zoals je nu wel begrijpt, worden de woning met name gegeven aan huishoudens met een laag of gemiddeld inkomen.
 • De grootte van je gezin. Heb je te veel of te weinig kinderen, dan zal een woning eerder aan de andere partij worden aangeboden.
 • Etc.

Volgens de gemeente Rotterdam bieden woningcorporaties hun woningen aan via Woonnet Rijnmond. Je schrijft je in en vervolgens kan je op bepaalde woningen reageren. Je betaalt maximaal €808,06 aan kale huur per maand. Dit is dus los van servicekosten en bijvoorbeeld de kosten voor g/w/l.

Let op: in sommige gevallen kan je een urgentieaanvraag doen. Je krijgt dan voorrang op de wachtlijsten, om een woning te verkrijgen, vanwege bijvoorbeeld medische redenen. Dit doe je altijd via de gemeente Rotterdam. Bekijk overigens eerst of je hier überhaupt voor in aanmerking komt.

Particulier wonen

Mocht je je in de gelegenheid bevinden om je een duurdere huurprijs te kunnen permitteren, dan is wellicht particulier wonen iets voor jou. Het is zelfs zo dat je hierdoor in sommige gevallen meer kans hebt een woning en dus sneller ergens woont.

Particulieren bieden hun woningen aan via makelaars, waarna je de woning zelf ook vaak kan vinden op zoiets als Funda. Op het moment van schrijven staan alleen al daar bijna 400 woningen te huur. Misschien dat er voor jou wel iets tussenzit. Maar naast Funda, zie je op nog veel meer sites waar je een woning kan huren in Rotterdam. Lees:

 • RentSlam: van allerlei huurwebsites worden zo’n 1000 keer per dag gescand. Op deze manier is de kans groot dat je de eerste bent dat je op een woning reageert. Jij geeft je voorkeuren voor (zoals type woning, maximale huurprijs, aantal slaapkamerts, etc.), waarna je een mailtje krijgt van RentSlam waarin het nieuwe aanbod verschijnt.
 • Facebookgroepen: met name studentenkamers, maar ook talloze andere huurwoningen zal je vinden in Facebookgroepen. Is het niet dat ze er worden aangeboden, dan is het wel dat er linkjes naar websites worden gedeeld.
 • Makelaars: je kan natuurlijk altijd naar een aanhuurmakelaar, waar je opnieuw je voorkeuren aangeeft en er vervolgens voor je naar aanbod wordt gezocht.

Dit zijn wat meer specifieke voorbeelden, maar andere voorbeelden zijn:

 • Pararius
 • Riva Rentals
 • Vesteda
 • Huurwoningen
 • Woonstad Rotterdam

Wonen in Rotterdam

Rotterdam heeft meer dan een half miljoen inwoners. Al die inwoners wonen relatief dicht op elkaar, maar niet op een vierkante meter. Wat we hiermee proberen te zeggen is dat wonen in Rotterdam nog veel specifieker kan worden aangeduid. Wonen in de ene wijk is niet te vergelijken met wonen in de andere wijk. We hebben een aantal van de verschillende wijken voor je op een rijtje gezet. Ieder wordt gekenmerkt met een eigen unieke kenmerken en sfeer:

 1. Centrum
  Het hart van de stad, vol levendige straten, winkels en restaurants. De iconische Erasmusbrug verbindt het met de Kop van Zuid. Hier vind je historische architectuur zoals de Kubuswoningen en de Markthal. Een bruisende plek met veel culturele evenementen en uitgaansmogelijkheden. Het nadeel? De huurprijzen zijn absoluut niet laag dus er bestaat een grote kans dat je er niets vindt wat aan je eisen voldoet.
 2. Kralingen
  Een groene en chique wijk, bekend om de Kralingse Plas en het Kralingse Bos. Hier vind je veel statige herenhuizen en appartementen met uitzicht op het water. Het is een rustige buurt met goede verbindingen naar het centrum. Aan de andere kant is het ook een plek waar studenten hun thuisplek vinden, gezien de Erasmus Universiteit Rotterdam in deze wijk ligt. (Al zullen ze vanwege de prijzen waarschijnlijk ergens anders wonen.)
 3. Delfshaven: Een historische wijk met karakteristieke grachten en oude gebouwen. Delfshaven heeft een nostalgische uitstraling en herbergt de beroemde Pelgrimvaderskerk. Verder zijn nog veel gebouwen van voor de oorlog, wat best indrukwekkend is, gezien Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd. Een voordeel: de huisprijzen zijn aan de goedkope kant.
 4. Oude Noorden
  Een opkomende wijk met een creatieve sfeer. Veel van wat er stond, is omgetoverd tot trendy softs en andere leuke woningen. Noord heeft een rauw randje en biedt ruimte aan kunst, cultuur en evenementen, zoals het populaire Keilecafe. Het is erg populair onder de wat jongere generatie en biedt dus een uitgelezen gelegenheid om je te vermengen met de stad.
 5. Hillegersberg-Schiebroek: Een familievriendelijke wijk met een dorpsgevoel. Gelegen rondom de Bergse Voorplas en de Rotte biedt het veel groen en water. De statige villa’s en rijtjeshuizen zijn geliefd bij gezinnen die rust en ruimte zoeken.

Dit zijn pas enkele van de gebieden in Rotterdam. In zijn totaliteit zijn er namelijk tientallen wijken te vinden, ieder met zijn eigen kenmerken. Het maakt de plekken uniek en voor de een juist wel of niet aantrekkelijk om er gaan wonen.

Wonen met Rotterdammers

Mocht je zelf niet uit Rotterdam of omstreken komen, dan is het wellicht ook belangrijk om je te verdiepen in het volk dat er leeft. Want ja, een stads persoon is niet te vergelijken met iemand van het platteland. Sterker nog, Rotterdammers zelf zijn ook wel ergens typerend.

Zo staan Rotterdammers bekend om hun nuchterheid, directheid en doorzettingsvermogen. Ze hebben een hard-werken mentaliteit en zijn trots op hun stad die symbool staat voor wederopbouw en vernieuwing na de Tweede Wereldoorlog. Gastvrijheid is belangrijk; de multiculturele samenleving heeft Rotterdam divers en tolerant gemaakt. De Rotterdamse haven, een van de grootste ter wereld, benadrukt hun ondernemingsgeest. De rijke culturele scene met moderne architectuur, kunst en evenementen weerspiegelt de creatieve ziel. Kortom, Rotterdammers zijn eigenzinnige, veerkrachtige en gastvrije mensen die hun stad vormgeven met moed en inventiviteit.

0 Shares
Ook interessant

Wc opknappen: 4 frisse tips

Het kleine kamertje waar velen komen, maar weinig wordt gesproken. Waar hebben we het over? Precies, het toilet…