15x innovatieve fietsenstallingen voor jouw tuin

0 Shares
0
0
0

Noem het toevallig, noem het alsof het zo had moeten zijn: in Nederland zijn er meer fietsen dan inwoners. Niet heel gek, als je je bedenkt dat alleen al je moeder een sportieve fiets heeft, náást haar boodschappenfiets en mountainbike.

Hoe dan ook, we kunnen to in den treuren blijven concluderen dat Nederland een echt fietsland is. Maar, voor al die fietsen is natuurlijk ook een opbergplekje nodig. Althans, daar zijn de meningen over verdeeld. In ieder geval zal je in deze blog 15 innovatieve manieren vinden van een manier waarop jij jouw fietsenstalling kan vormgeven. We hebben het dus niet over een joekel van een ondergrondse fietsenstalling bij het station, maar gewoon iets wat je in je tuin kwijt kan. Benieuwd geraakt? Lees dan gauw verder.

En oh ja: vergeet geen vergunning aan te vragen, mocht je een dergelijke, overdekte fietsenstalling in je voortuin plaatsen.

#1 Nat, maar wel droge voeten

Helemaal waterdicht ‘issie niet’. Toch is het een mooie vormgeving van een fietsenstalling waar je de wat meer kleinere fietsen en dergelijken in kwijt kan. Of, nou ja, maak ‘m een meter langer et voilà, je eigen fiets kan je er ook onder kwijt. In ieder geval zal het niet erg moeilijk zijn om deze zelf na te maken. Vergeet niet om het hout goed te bewerken, zodat het langer mee gaat en je voorkomt dat je elk jaar een nieuw hok moet bouwen. Een houtsoort die bestand is tegen meerdere weersomstandigheden, heeft daarmee voorrang.

#2 Zelf maken? Nou, nee bedankt?

Wie zegt dat je zelf je twee linkerhanden moet omtoveren naar twee rechterhanden, heeft het hartstikke fout. Er zijn namelijk ook gewoon mensen die het werk vóór jou doen. Zie hier, een fietsenstalling waarbij je fietsen droog blijven staan. Nog mooier: de fietsenstalling matcht met de bak waar je je containers in bewaart (als je die tegenwoordig nog hebt). Wat ons betreft een fietsenstalling die meer dan perfect in je tuin zal staan.

#3 Hoog, hoger, hoogst

Op het plaatje staat dit rek dan wel binnen, maar wie zegt dat deze niet in de buitenlucht kwijt kan. Heb jij bijvoorbeeld een groot gedeelte van je muur zonder ramen of een stevige schutting, dan plaats je dit rek er makkelijk tegenaan. En ja, we hebben het even dubbel gecheckt, maar een fietsenstalling is een overdekte óf niet overdekte plek waar fietsen worden gestald. Het rek valt naar onze mening prima onder dit begrip. Je bespaart in ieder geval een hoop ruimte en het ziet er ook nog eens leuk uit!

#4 Haal je spierballen maar van zolder

Een huishouden bestaat doorgaans uit meerdere personen en het is dan ook niet gek dat je meerdere fietsen hebt. Dit rek, dat in het straatje van de nummer drie ligt, biedt de ruimte voor meerdere fietsen. Bedenk je wel dat sportieve fietsen als deze vaak een stuk lichter zijn dan stadsfietsen. Het hebben van een paar spierballen én een stevige bevestiging van het rek is een pré.

#5 It’s as simple as that

Een oude pallet wat opknappen en je hebt al een fietsenrek. Weet wel dat de afstand tussen de planken groot genoeg moet zijn voor de banden van je fiets. Een Batavus Diva, waar ongeveer de helft van de wat jongere, Nederlandse vrouwen op fietst, zal je er niet makkelijk in kwijt kunnen. Houd eveneens rekening mee met het feit dat je aan de onderkant wat extra verstevigingen zal moeten toevoegen, om te voorkomen dat de pallet omvalt.

#6 Simpel, maar werkzaam

Monteer de bovenstaande houders in bijvoorbeeld je schuur of garage en je hebt al een fietsenstalling gecreëerd. Zijn de fietsen even niet aanwezig? Dan zal je zien hoeveel ruimte je eigenlijk over hebt. Het mooie aan deze bevestigingen is dat je het kan aanpassen op de dikte van je band. De fat bikes van tegenwoordig passen namelijk al bijna in geen enkele, reguliere fietsenstalling. Verder zijn dat soort fietsen natuurlijk fantastisch.

#7 Voetjes van de vloer

Onder een dakje én droge voeten… uhm.. banden. Je fiets wordt met deze fietsenstalling niet aangetast door de weersomstandigheden en de smerigheid dat normaal gesproken op de grond plaatsvindt. Omdat de stalling niet volledig dicht is gemaakt, maakt het dat je er makkelijk bij kan en niet met deuren (en sloten) hoeft te prutsen. Bovendien maakt het dat je zoiets als een racefiets, gemakkelijks schoon kan maken en onderhouden. Klinkt fantastisch, toch?

#8 Chiquer kan bijna niet

Bij een mooi, industrieel huis of juist een heel modern huis met een redelijke tuin, is een fietsenstalling als deze fantastisch. Zorg dat de rest van de tuinmeubels of accenten van het huis in dezelfde kleur zijn als de stalling en het lijkt bijna alsof het nooit anders had moeten zijn. Onderin de stalling zet je een klassiek ijzeren stalling en je bent klaar voor gebruik. Een tip: kijk even waar de wind het meest vandaan komt en pas de plaatsing van de stalling hierop aan. Het zou zonde zijn als elk regenbuitje zo naar binnen waait.

#9 Waar is al het groen gebleven?

Tja, als je ervoor kiest een fietsenstalling in de vorm van een hele box te plaatsen, dan bestaat er een aanzienlijke kans dat je daarvoor ‘groen’ voor opgeeft. ‘Waar is al het groen gebleven?’, vraag je jezelf dan af. Tenminste, niet met deze fietsenstalling. Bovenop is namelijk een plek gecreëerd waar planten en bloemen op worden geplant. Met een beetje onderhoud en wat liefde heb jij de meest originele fietsenstalling van de straat.

#10 Ruimte is een vereiste

Kijk, je moet er de ruimte voor hebben, maar dan is het ook wel een fantastische stalling. Je fiets staat immers droog én beschermd. Het heeft wel wat, zo’n halve cirkel als dak, dat je makkelijk opent en dichtmaakt. Misschien kan je met een aantal buren het initiatief voor een dergelijke stalling starten, al zou je daar wel goed overleg met de gemeente voor moeten hebben.

#11 Kleurijk

Plaats dit mooie, kleurrijke fietsenrek onder een afdakje en je hoeft er niets meer aan te doen. Dit creatieve rek geeft de ruimte en mogelijkheid je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Schilder de wielen bijvoorbeeld in je favoriete kleuren of maak er een leuke regenboog van. Nog leuker is dat je het rek in ieder geval wel in het zicht zet. Het zou zonde zijn als zoiets als dit in een hoekje, achterin een donkere garage verdwijnt.

#12 Iets is ruimtelijk en lijkt groter

Het is geen geheim dat de gemiddelde Nederlander niet een tuin heeft waar je van allerlei spullen in kwijt kan. Dat is absoluut geen probleem, maar wel iets om rekening mee te houden tijdens de zoektocht naar een fietsenstalling. Hoewel je fiets je ongetwijfeld dierbaar is, vind je een heel hok wat overbodig. Tenminste, daarvoor had je het bovenstaande hok nog niet gezien. Het rek aan de zijkanten maakt dat je er doorheen kan kijken en dus lijkt het minder ruimte in te nemen dan het daadwerkelijk doet. Heb je overigens echt geen ruimte, kijk dan eens naar deze oplossingen.

#13 Een tijdelijke oplossing

Of dit een permanente oplossing is voor je stallingsprobleem, vragen wij ons ten zeerste af. En toch, toch is het een erg handige manier van stallen. Dit gebruik je bijvoorbeeld als je gaat kamperen en de fietsen meeneemt. Ze staan niet alleen beschermd van onder andere regen, maar je maakt het ook wat minder diefstalgevoelig. Al is het maar een klein slotje dat aan de rits hangt: de meeste mensen gaan niet meteen kijken wat er in zo’n tent ligt/ staat.

#14 Schuiven maar

Het hok schuift naar boven open, wat eveneens veel erg ruimtebesparend werkt. Anders dan het oppervlakte waar de fietsenstalling op staat, hoef je niet nog eens te werken met extra ruimte. Geen stap naar achter of opzij, maar gewoon blijven staan waar je staat. Echter is het niet erg handig om de achterste fiets eruit te halen, wanneer er meer dan één fiets in staat. Kost je toch wel een paar extra minuten, zo op de vroege ochtend.

#15 Camouflage

Eerlijk, zó gecamoufleerd is dit fietsenhok niet, maar wel een beetje. Het is natuurlijk altijd mogelijk om de stijl van je huis een fietsenhok te creëren. In dit geval is de schuur/ het huis van houten planken gemaakt en wordt dit doorgetrokken naar de fietsenstalling. Wat leuke details en je bent helemaal voorzien. Bovendien is de stalling lekker smal en neemt het maar weinig ruimte in beslag. Weet wel dat dit natuurlijk niet gaat lukken met van allerlei fietsen met manden, kinderzitjes en bierkratten voorop de fiets.

Al met al kunnen we concluderen dat er ontzettend veel ideeën zijn voor het creëren van een fietsenstalling. Laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan of zoek op internet iemand op die het graag voor je doet.

0 Shares
Ook interessant
cheerful couple hugging and unpacking carton boxes

Tips & Tricks Huurder

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het huren van een kamer, appartement, of woning hebben…