Beste Aszuiger (Beoordeeld in 2023)

0 Shares
0
0
0

Best beoordeelde Aszuiger – onze nummer 1 van 2023

De beste aszuiger van dit jaar is de Kärcher AD 2 Aszuiger. Deze heeft een mooi vermogen, een prima inhoud qua reservoir en levert uitstekende resultaten op. Het apparaat is veilig in gebruik te nemen en voorkomt dat ook je hele kamer onder de as zit. Zie het als een ontzettend handig hulpmiddel, voor iets waarvan de levensduur blijft behouden.

Introductie

Een aszuiger. Het klinkt wellicht wat luguber, maar dat is het absoluut niet. Een aszuiger gebruik je namelijk om bijvoorbeeld je houtkachel (of barbecue) schoon te maken. Hoewel een houtkachel tegenwoordig ook niet meer als iedereens favoriet wordt gezien, is en blijft het iets dat nou eenmaal populair blijft. Het geeft alleen een beetje veel ‘troep’, dat verbranden van hout. Met een aszuiger verdwijnt al het as, maar ook de fijnstoffen als sneeuw voor de zon.

Benieuwd naar de beste aszuiger? Zoek dan niet verder. Je vindt, na een aantal belangrijke kooptips, de vijf beste aszuigers, die op het moment te koop tijd. Ze variëren in prijs, zuigkracht en grootte, maar ook in geluid en nog veel meer andere zaken. Bij de veelgestelde vragen, waarmee dit artikel eindigt, vind je wellicht de antwoorden op de laatste vragen die je nog hebt. Dus, lees en laat je inspireren tot de aankoop van de meest geweldige aszuiger die je hebt gezien.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Aszuiger

Een aszuiger kopen is niet zo maar iets. Vandaar deze vijf kooptips, die je helpen een eisenpakket samen te stellen en te laten zien wat nou écht belangrijk is.

 1. Vermogen
  In principe geldt: hoe groter het vermogen, hoe harder de aszuiger zal zuigen. Echter betekent dat niet dat je daar altijd naar op zoek bent of dat dat positief is voor het schoonmaken. Lees ervaringen van anderen om te ontdekken wat het vermogen doet voor de schoonmaak. Uitproberen kan natuurlijk ook altijd.
 2. Vuurbestendige onderdelen
  Als het as nog niet helemaal blijkt afgekoeld te zijn, is het fijn wanneer de onderdelen vuurbestendig zijn. Het voorkomt het kapotgaan van het apparaat, maar geeft natuurlijk ook iets aan over je eigen veiligheid. Controleer de specificaties om deze werking te onderzoeken.
 3. Grootte tank
  Hoe groter de tank of het reservoir, hoe meer as je erin kwijt kan. Je hoeft niet na elke minuut de tank te legen, wanneer je dus te maken hebt met een grote tank. Maar, als je een kleine kachel hebt, kan je je afvragen of een dergelijke grootte wel nodig is.
 4. Filtersysteem
  Een goed filtersysteem zorgt ervoor dat alle asdeeltjes niet de kamer rond gaan vliegen, maar gewoon in het apparaat terecht komen. Eveneens zegt het iets over de kwaliteit van het apparaat, gezien sommige filters ook andere functies met zich meebrengen. Het maakt bijvoorbeeld dat iets langdurig kan blijven zuigen.
 5. Accessoires
  Last but not least, de bijgeleverde accessoires. Het maakt dat je bepaalde plekken beter kan bereiken of ook de ruimte er omheen kan schoonmaken. Hoe meer accessoires je erbij krijgt, hoe meer wendbaar je zal zijn met de aszuiger. Elk hoekje en elk spleetje wordt ermee schoongemaakt.

5 Beste Producten

#1 Kärcher AD 2 Aszuiger – 14L – 600W – 1-delig filtersysteem

Prijs: €105,-

+ buigbare handzuigslang
+ geavanceerd filtersysteem
+ zuigslang is gemaakt van ommanteld metaal
– slang is iets aan de korte kant

Wellicht vind je de aszuiger wat aan de duurdere kant. Sterker nog, we kunnen je gerust vertellen dat het absoluut niet de goedkoopste is, óók niet in deze lijst. Toch heeft deze aszuiger van het merk Kärcher met vlag en wimpel de nummer 1 bereikt. Zo heeft het een prima motor met 600W vermogen. Het maakt dat je langdurig kan blijven zuigen, zonder dat deze vastloopt. Dat vastlopen wordt overigens ook voorkomen door het unieke filtersysteem. Deze bestaat uit een vlakfilter en grofvuilfilter waarmee je meer as kan opzuigen dan je wellicht denkt.

De aszuiger is niet per definitie degene met het grootste vermogen of de grootste reservoir capaciteit (14 L), maar wél degene die erg licht en compact is. In het hok waar je ook de gewone stofzuiger bewaart, kan met gemak deze aszuiger kwijt. De kwaliteit is ongeëvenaard en er is aan veel dingen gedacht. Zo is de handzuigslang wat gebogen, om elke hoek van de haard te bereiken. De zuigslang is gemaakt van ommanteld metaal, wat veel veiligheid bij het zuigen van as waarborgt. Je koopt de Kärcher AD 2 Aszuiger – 14L – 600W – 1-delig filtersysteem vanwege het gemak en de vele voordelen.

Het is helaas niet mogelijk om het vermogen aan te passen en dus zal je altijd op dezelfde stand zuigen. Wanneer je merkt dat deze vol zit, zal je via een paar kleine handelingen het reservoir van 14 liter kunnen legen. Weet wel dat het nooit de bedoeling is dat je nog warm, semi-brandend as gaat opzuigen. Dus eerst even een dag wachten, voordat je je barbecue weer kan opbergen. Overigens is een van de filters wel vlamvertragend (toch een fijn idee, nietwaar?). Tot slot vertellen we graag dat de recensies overwegend positief. Het maakt dat hij door velen wordt aangeschaft en daarmee ontzettend populair is. Het enige minpuntje dat vaker wordt gegeven, is de lengte van de slang (iets te kort) en het snel volzuigen van het filter.

#2 Kärcher AD 4 Premium – Aszuiger – Alleszuiger

Prijs: €127,-

+ ingebouwd reinigingssysteem
+ handige accessoires als een vloerzuigmond
– geen budget proof aszuiger

De grote broer van de nummer 1, is de Kärcher AD 4 Premium – Aszuiger – Alleszuiger. Het gaat meteen om de meest dure aszuiger uit deze lijst, maar het is dan ook wel een mooi ding. Volgens velen is de kwaliteit erg goed en valt het niet te vergelijken met aszuigers die een keer goedkoper zijn. In plaats van het handmatig legen van een vastgelopen filter, is er er sprake van een ingebouwd reinigingssysteem. Met slechts één druk op de knop is het filter weer vrij en kan je vrijwel meteen verder gaan op de plek waar je gebleken was.

Qua vermogen is deze ‘broer’ niet veel groter; het maximale vermogen ligt wederom op 600W. Daarentegen verplaatst deze zuiger zich stukken beter, dankzij de wieltjes die onder de zuiger zijn gemonteerd. De vloerzuigmond maakt dat je ook de plekken om, bijvoorbeeld, je haard, meteen schoon worden. Je hoeft nog niet eens extra met een reguliere stofzuiger de schoonmaaksessie uit te breiden. Verder is de motor redelijk stil en wordt het stof netjes in de aszuiger gezogen, in plaats van dat het slechts wordt verplaatst naar de ruimte.

In principe zal je na de aanschaf van deze aszuiger van het merk Kärcher niet meer anders willen. De kwaliteit is erg goed én blijft ook goed. Daarmee maakt het de aszuiger erg duurzaam. Je bent voor langere tijd voorzien van een item waar het hart van alle schoonmaakfanaten sneller van gaat kloppen. Weet wel dat het een flinke investering is en je wellicht wat dieper in je buidel moet tasten dan voor andere aszuigers. Weet daarentegen dat je wel goed beschermd bent bij onveilig gebruik. De slang is bijvoorbeeld gemaakt van ommanteld metaal, het reservoir is van metaal én het filter is vlamvertragend. Mocht je klaar zijn met zuigen, dan berg je deze dankzij de handige opbergaccessoires op.

#3 Kaminer – Aszuiger – 10L – 800W

Prijs: €49,99

+ budget variant
+ zowel een blaas- als zuigfunctie
+ tank gemaakt van roestvrijstaal
– niet de meest hoge kwaliteit

Niet de stiltste, niet de duurste en absoluut niet degene van de meest hoge kwaliteit. En toch, toch heeft deze de derde plek behaald. De aszuiger is klein en compact, heeft genoeg capaciteit in het reservoir en een mooi vermogen. Het vermogen, dat komt ongeveer neer op een 800W. Verder is het uitgerust met twee filters, namelijk een HEPA filter en materiaalfilter. Dit zorgt ervoor dat het as daadwerkelijk de zuiger in wordt gezogen en niet de kamer door dwarrelt. In plaats van dat je een schone kamer en schone kachel hebt, heb je een schone kachel, maar geen schone kamer meer. Het is iets waar je ongetwijfeld niet op zit te wachten.

Het reservoir met een inhoud van 10 liter is gemaakt van roestvrijstaal (RVS). Aan het reservoir of de tank, zitten veiligheidsklemmen, waar je het makkelijk mee optilt. Het legen maakt het dan ook een stukje makkelijker. Weet wel dat het ‘extra lange snoer’ van twee meter, niet zo lang is als je misschien denkt. Je bent wel wendbaar, maar niet zó wendbaar dat je vanaf het stopcontact aan het einde van de gang, nog steeds bij je kachel in de buurt komt. Het bewijst maar weer het verschil tussen een aszuiger en stofzuiger. Met een stofzuiger wil je eigenlijk geen as op zuigen. Het is een stuk minder veilig, al helemaal wanneer je het as op een verkeerd moment besluit op te zuigen (lees: as die nog niet volledig vuur vrij is).

Wanneer je de slang van de Kaminer – Aszuiger – 10L – 800W omdraait, verandert de de aszuiger in een asblazer. Althans, waarschijnlijk is het niet je grote wens de as in het rond te blazen, maar kan je hem wel voor andere doeleinden gebruiken. Het is een feature die wellicht niet echt nodig is, als je er zo over nadenkt.

#4 Powerplus POWX308 Aszuiger/Stofzuiger – 1200W

Prijs: €69,99

+ groot vermogen van 1200W
+ groot reservoir van 20 liter
– maakt veel geluid
– niet het beste filter

Na een heerlijk zonnig weekend en een aantal barbecues verder, is het tijd om je barbecue eens schoon te maken. Want, heel eerlijk, de laatste keer dat je dat op een grondige manier hebt gedaan, is ontzettend lang geleden. Evenals de haard, die je de hele winter van warmte heeft voorzien, ziet er niet best uit. Wat doe je in dat geval? Precies, een aszuiger aanschaffen. En dan wel deze. Deze aszuiger heeft namelijk een ontzettend groot vermogen en een reservoir waar je u tegen zegt. Het reservoir heeft een inhoud van maar liefst 20 liter en daarmee groot genoeg voor een ferme schoonmaak. Dankzij, onder andere, de aluminum zuigmond is hij bestand tegen afgekoelde asresten van maximaal 60 graden Celsius. Je kan al redelijk op tijd aan de slag met de schoonmaak. Uitstellen is geen optie meer.

Het filter, anders dan filters van voorgaande aszuigers, is wasbaar. Het maakt dat verstoppingen worden voorkomen. Dat voorkomt dan weer dat het apparaat snel kapot gaat en dus dat deze langer mee gaat. Heel moeilijk is dat ‘wassen’ overigens niet. Het enige dat je hoeft te doen, is het filter uitspoelen onder stromend water. Over dat filter gesproken: het gaat om een hoogrendementsfilter. Deze houdt tijdens het zuigen de kleinste stofdeeltjes tegen en dat maakt dat je in een gezonde omgeving kan werken. Nog een reden, om de Powerplus POWX308 Aszuiger/Stofzuiger – 1200W aan te schaffen.

Of er ook nadelen aan deze aszuiger zijn? Nou, ja, op zich wel. Zo maakt hij, mede door het grote vermogen, redelijk wat geluid. In principe is het aanvaardbaar, maar wellicht niet hetgeen waarna je op zoek bent. Bovendien is, volgens sommigen, de kwaliteit niet heel goed. Hij zou snel vastlopen en hoewel het filter wasbaar is, betekent dat niet dat deze ook goed filtert. Anders dan de nummer 1 en 2 uit deze lijst, kan het best zijn dat je wat stof inademt, al hoewel het filter een hoogrendement zou moeten hebben.

#5 Stenda Aszuiger – Limpar Premium 1200 watt – incl. accessoires

Prijs: €59,00

+ grote tank en groot vermogen
+ veel bijgeleverde accessoires
+ lang snoer
– lomp apparaat

Een all black aszuiger, die ontzettend veel voordelen met zich meebrengt. Het gaat wéér om een groot vermogen van 1200 watt en heeft eveneens een tank van wel 20 liter. De motor zuigt zonder moeite grof vuil op, dat via een filter in die tank terecht komt. Het filter is een HEPA-filter. Dat HEPA-filter wordt ondersteund met het een extra asfilter, dat ook nog eens wasbaar is. Met een blaas- en zuigfunctie is de Stenda Aszuiger – Limpar Premium 1200 watt – incl. accessoires multifunctioneel. Je barbecue, haard of kachel is binnen no time weer schoon. Het maakt schoonmaken interessant, gemakkelijk en toegankelijk.

Accessoires? Ja, inderdaad accessoires. Je ontvangt twee aluminum hulpstukken, waarvan een gebogen en eentje recht. De gebogen maakt het bereiken van hoeken wat makkelijker, waar het rechte stuk wat beter is voor algemeen gebruik. Met de 3 losse buisstukken kan je een lange steel maken, indien dat gewenst is. Je kan dan zelfs vanuit een staande positie alle hoeken van de kamer, uh…, kachel bereiken. Na bepaling van het aantal en soort hulpstukken, sluit je het hoofd stofzuigermondstuk aan, waarmee je uiteindelijk aan de slag kan.

Fijn aan deze aszuiger is verder dat het snoer zo’n 3,5 meter lang is. Nog steeds niet zo lang als je bij een reguliere stofzuiger zal tegenwoordig, maar wel een van de langste uit deze lijst. Het maakt dat je iets beweeglijker kan zijn en niet elke keer een verlengsnoer van zolder hoeft te halen. De lompheid van het apparaat maakt ‘m wellicht iets lomper, maar al met al valt te concluderen dat het een erg mooi ding is. De prijs is niet te hoog en het vermogen is daar. De kwaliteit is wellicht niet het beste, maar het zal je genoeg plezier doen de komende tijd. Zowel in winter als zomer trek je het apparaat eens uit de kast en je kan je partner verblijden met een schone barbecue of een schone haard. Doe met de informatie wat je wil, maar weet dat het wellicht slechts een mix is van een paar subjectieve en objectieve bevindingen.

Conclusie

Al met al valt te concluderen dat de functie van een aszuiger vrijwel altijd op hetzelfde neerkomt: het schoonmaken van kachels, haarden en barbecues. Echter betekent dat niet dat ze zijn gemaakt van dezelfde kwaliteit of met dezelfde accessoires worden geleverd. Lees je goed in, voordat je op zoek gaat en stel eveneens een budget vast. De prijzen in aszuigers kunnen nog al van elkaar verschillen en het zou zonde zijn als je door het overschrijden van het budget, iets anders moet laten gaan. In de beste vijf heb je ongetwijfeld een aszuiger kunnen uitkiezen. Nog twijfels? Lees dan de veelgestelde vragen nog eens goed door. Zo worden die twijfels weggenomen en kan je met een zeker gevoel de aankoop voltooien.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een gewone stofzuiger en een aszuiger?

Een gewone stofzuiger is ontworpen om vuil, stof en haren op te zuigen, terwijl een aszuiger speciaal is ontworpen voor het opruimen van as en kleine deeltjes van houtkachels, open haarden, barbecues en andere vuurhaarden. Aszuigers hebben meestal een speciale filter om de fijne asdeeltjes op te vangen. Deze zorgen dat de deeltjes zich niet door de ruimte verspreiden. Bovendien hebben ze vaak een hitte-bescherming en blijft het apparaat beschermd tegen stukgaan.

Hoe vaak moet ik de asfilter van de aszuiger schoonmaken of vervangen?

De frequentie waarmee je de asfilter van de aszuiger moet schoonmaken of vervangen, kan variëren afhankelijk van het gebruik en het type aszuiger. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant voor specifieke instructies met betrekking tot het onderhoud van de asfilter. Over het algemeen wordt aanbevolen om de asfilter regelmatig schoon te maken om optimale prestaties te behouden. Sommige filters zijn wasbaar, andere zou je helemaal moeten vervangen.

Moet ik speciale voorzorgsmaatregelen nemen bij het gebruik van een aszuiger?

Ja, bij het gebruik van een aszuiger zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Ten eerste is het belangrijk om alleen afgekoelde as of droge deeltjes op te zuigen om oververhitting of brandgevaar te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om beschermende kleding te dragen, zoals handschoenen en een stofmasker, om jezelf te beschermen tegen stof en mogelijke allergenen. Al hangt dat dragen van een stofmasker ook af van de kwaliteit van de aszuiger. Als het goed is, zou er namelijk geen stof de lucht in moeten komen (behalve dan wanneer je de tank gaat legen).

0 Shares
Ook interessant