Hoeveel m3 gas douchen?

0 Shares
0
0
0

Helaas kost een heerlijke warme douche wel meer dan het water dat je hiervoor gebruikt. Er komt namelijk ook toch wel een aanzienlijke hoeveelheid gas om de hoek kijken. Tenminste, als je dat bijvoorbeeld bekijkt op jaarbasis of zelfs per maand.

In dit artikel onderzoeken we grondig de vraag die boven aan dit artikel torent. We voorzien je daarmee van inzichtelijke informatie over hoeveel kuub, of te wel m3, gas te verbruikt tijdens het douchen. Daarnaast delen we tips om je gasverbruik te verminderen en de impact op het milieu te minimaliseren. De gasprijzen zijn namelijk helaas nog niet wat je er wellicht van zou hopen.

Gemiddeld gasverbruik per douchebeurt

Het gemiddelde gasverbruik van een douchebeurt zal natuurlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan:

  • duur van de douchebeurt
  • temperatuur van het water
  • het type verwarmingssysteem dat je gebruikt

Toch is er wel degelijk een gemiddelde van een douchebeurt op te stellen. Lees:

‘Een douchebeurt kost gemiddeld 0,2 m3 gas per 5 minuten

We zullen je nu vertellen wat dat betekent voor het gemiddelde gasverbruik op jaarbasis.

Stel je voor, je doucht vier keer per week, voor ongeveer tien minuten lang (want wie doucht er ‘maar’ vijf minuten?). Dit komt neer op 0,2 x 2 keer het aantal minuten, x 4 dagen per week. Je komt dan voor één persoon op 1,6 m3 per week.

1,6 m3 per week is 52 x 1,6 = afgerond 83 m3 gas per jaar.

Gasprijzen

De gasprijzen verschillen per leverancier en contract, maar op dit moment zal het ongeveer neerkomen op €1,30 per m3.

Het jaar bedrag dat je voor douchen in rekening brengt, is daarmee 83 x €1,30 = ongeveer €110,-. Een schappelijk bedrag, maar wel iets wat je moet kunnen betalen. Wees je er overigens van bewust dat de grootste kostenpost qua gas de verwarming is. Wil je dus besparen op je gasverbruik dan kan je minder gaan douchen en je kan ervoor kiezen om de verwarming wat minder (hoog) aan te zetten.

Tips om je gasverbruik te verminderen

Maar goed, gezien we het nu over het douchen hebben, zullen we ons eerst richten op tips om je gasverbruik van het douchen te verminderen. Lees:

#1 Douche duur

Een eenvoudige manier om je gasverbruik al te minderen, is door korter te douchen. Schaf bijvoorbeeld een zandlopertje van vijf minuten aan, die speciaal is gemaakt om in de douche te kunnen. De eerste keren kom je er waarschijnlijk achter dat je na die vijf minuten nog met shampoo in je haar staat. Uiteindelijk zal je, met een beetje oefening, waarschijnlijk wel de juiste routine te pakken krijgen.

#2 Waterbesparende douchekop

Investeer in een waterbesparende douchekop. Deze douchekoppen verminderen niet alleen het waterverbruik, maar dus ook het gasverbruik. Er is immers minder warm water nodig om jezelf helemaal te douchen, terwijl je er gewoon even lang onderstaat.

#3 Isoleren

Een warmwaterleiding mag je in principe niet isoleren. Dit heeft te maken met de kans op een een uitbraak van legionellabacteriën. Welk kan je bijvoorbeeld investeren in de isolatie van je gehele huis en dus in het specifiek die van de badkamer. Tegels zijn ontzettend koud en voor je idee kost het misschien de kracht van een hetere douche, om jezelf weer helemaal op te warmen. Ach, isolatie is sowieso goed voor het verminderen van je gasverbruik.

#4 Investeer in andere verwarmingsbronnen

Overweeg om te investeren in andere verwarmingsbronnen. Een ‘hip’ voorbeeld hiervan, is de waterpomp. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving haalt, zoals de grond of de lucht, en deze warmte gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik, zoals verwarming en warm tapwater. Het is een energie-efficiënte verwarmingsoplossing, onder andere omdat je het gebruik van gas kan loslaten.

#5 Cv-ketel optimaal gebruiken

Heb je voor de komende tijd nog wel een cv-ketel in je huis, dan is ook daar het een en ander aan te veranderen, zodat je douchebeurten wat minder prijzig uitvallen. Dit doe je door de cv-ketel in ecostand te schakelen. Het warme water is er dan niet zo snel als je misschien gewend bent, maar de cv-ketel hoeft water minder warm te houden en dat scheelt natuurlijk gas. Informeer bij je installateur of dit bij jouw cv-ketel kan en of dit wel verstandig is in jouw specifieke geval.

Een nieuw contract afsluiten

Het kan zomaar zijn dat je contract afloopt en je je graag wil laten informeren over nieuwe aanbiedingen en dergelijken. We geven je nog een aantal punten waar je op zou moten letten, bij het vinden van een nieuw energie-contract (qua gas in ieder geval).

  1. Vergelijk aanbieders: Vergelijk verschillende energieleveranciers op prijs, contractduur en voorwaarden om de beste deal te vinden.
  2. Kies het juiste contract: Kies een contract dat past bij je verbruikspatroon en behoeften, bijvoorbeeld vast of variabel tarief.
  3. Let op de looptijd: Let op de contractduur en eventuele opzegtermijnen. Korte termijnen bieden flexibiliteit, maar langere termijnen kunnen stabielere tarieven bieden.
  4. Begrijp de voorwaarden: Lees de algemene voorwaarden zorgvuldig door om eventuele verborgen kosten of beperkingen te begrijpen.
  5. Overweeg groene opties: Bekijk of er groene gasopties zijn om bij te dragen aan duurzaamheid.
  6. Documenteer alles: Bewaar alle contracten, correspondentie en communicatie met de leverancier voor toekomstige referentie.

We hopen je nu voldoende te hebben geïnformeerd over alles dat met je gasverbruik te maken heeft. En, probeer misschien wat minder lang onder die heerlijke douche te blijven staan!

0 Shares
Ook interessant

Wc opknappen: 4 frisse tips

Het kleine kamertje waar velen komen, maar weinig wordt gesproken. Waar hebben we het over? Precies, het toilet…