9 x de beste schutting ideeën

0 Shares
0
0
0

Een schutting is een uitstekende manier om privacy te creëeren, de tuin af te bakenen en jezelf en eigendommen te beschermen. Tijd om er eentje te bouwen, toch?

Maar, er zijn zoveel vormen van een schutting, dus waar kies je dan voor. In deze blog gaan we in op de beste ideeën om een schutting te creëeren. We hebben gaan bijvoorbeeld in op schanskorven, maar ook op een schutting van groen.

9 Ideeën voor je tuin

We geven een lijst van negen verschillende opties aan schuttingen. Natuurlijk kunnen delen van deze soorten ook worden gecombineerd. Lees gauw verder om te ontdekken welke soorten er bestaan.

Beton

Met een schutting van beton doelen we niet per se op een massief stuk beton dat je tuin van die van de buren scheidt. We doelen op een betonnen palen, die samen een ‘karkas’ vormen voor je (bijvoorbeeld) houten schutting. Het beton beschermt het hout van de grond. Het beton is relatief onderhoudsvrij en het geeft een wat stoerdere look.

Een voorbeeld van een ‘betonnen schutting’ schutting.

Composiet

Composiet bestaat uit hout en een soort kunststof. Als je over een composieten schutting praat, praat je over een enorm lange levensduur. Goed voor je portemonnee dus. Het zal wellicht wat duurder zijn in aanschaf, maar je krijgt er genoeg voor terug. Er bestaan varianten met volledige zichtdichtheid, maar ook een soort waarbij je er nog doorheen kan kijken. De schutting is beschikbaar in verschillende kleuren en kan makkelijk naar smaak worden aangepast.

Door de ‘rabatdelen’ kan niet worden gekeken.

Groen

Misschien ben je wel een fervent natuurliefhebber en heb je het liefst ook een ‘schutting’ van volledig groen. Ook daarvoor bestaan opties, zoals een heg of iets dergelijks. Ze zijn redelijk gemakkelijk in onderhoud, maar bieden door het jaar heen niet altijd volledige privacy. Wel is de schutting in harmonie met de omgeving, maar helaas kan het soms wat lang duren om tot de goede hoogte te groeien.

Let op: we spreken echt over een volledig groene schutting, dus geen klimop plant.

Hout

En wat zal je waarschijnlijk nog het meeste zien in de Nederlandse achtertuinen? Precies, een schutting van hout. Het is een van de meest populaire opties, vanwege de natuurlijke uitstraling en warme esthetiek. Ze zijn relatief makkelijk te installeren en komen in allerlei verschillende houtsoorten en maten. Bovendien kan je nog een keuze maken tussen horizontale of verticale planken. Het is maar waar je voorkeur ligt, hoewel verticale planken wat vaker voorkomen.

Vergeet je geen deur te plaatsen, mocht dat mogelijk zijn?

Schanskorven

Schanskorven zijn metalen frames waar stenen in zijn gegoten. Ze zijn stevig, dus bieden uitstrekkende bescherming tegen bijvoorbeeld wind en zijn privacy-prooi. De schanskorven zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en zijn relatief onderhoudsvrij. Het geeft een stoere, robuuste look, terwijl het tegelijkertijd elegantie uitstraalt. Je kan makkelijk spelen met kleur en textuur. Helaas is dit soort schutting wel iets dat uitvalt in het duurdere segment.

Een schanskorf is makkelijk te combineren met een andere soort schutting, zoals hout.

Dubbelstaafmat hekwerk

Niet alleen in speeltuinen zal je dit hekwerk zien, ook in enkele achtertuinen vindt je dit bouwsel terug. Het hekwerk is goed te combineren met de groei van klimop planten. Zo heb je een strak uiterlijk, met een vermenging van de groeiende natuur. Je hebt niet volledige privacy, maar als je een goede band hebt met je buren, hoeft dit geen probleem te zijn. Je kan bovendien goed in de gaten houden wie er rond je tuin heen loopt.

Een wat kleinere tuin ziet er optisch groter uit.

Metselen

Mocht je helemaal klaar zijn voor een ietwat definitieve schutting, dan kan je altijd (deels) een gemetselde schutting neerzetten. Het is een solide en robuuste oplossing om zoveel mogelijk privacy te creëeren. Hoewel niet iedereen hier fan van zal zijn, kan je het bijvoorbeeld wel in de stijl van je huis meenemen. Metselen vereist overigens wel goed vakmanschap om de stenen strak op elkaar te krijgen.

Je spreekt inderdaad meer over een muur in plaats van een schutting

Golfplaten

Golfplaten geven wat ons betreft een echte old school vibe. Je industriële look vanuit huis kan je gemakkelijk doortrekken naar buiten. Golfplaten zijn dus niet alleen bedoelt voor daken, maar lenen zich uitstekend voor een schutting. En, nadat je ontzettend veel budget hebt gespendeerd aan je tuinset, hoef je je geen zorgen te maken. Golfplaten zijn namelijk redelijk goedkoop. Wij zouden zeggen: start met bouwen!

Een frame van hout of beton is natuurlijk wel een vereiste.

Bamboe

Bamboe schuttingen geven een natuurlijke uitstraling en zijn een milieuvriendelijke optie. Althans, het blend goed in met de natuur. Hoewel het niet de meest duurzame optie is, ziet het er wel fantastisch uit. Met een schutting als deze, creëer jij binnen mum van tijd een bohemian stijl. Met veel groen en oranje accenten, kan je genieten van een oase van rust. Bijna alsof je je in het buitenland verkeerd.

Let er wel even op dat het bamboe op een duurzame manier is gewonnen.

Tips voor het kiezen van de beste schutting

Nu we verschillende soorten schutting hebben besproken, is het tijd om te overwegen waar je voorkeur naar uitgaat. Wat is het doel van de schutting? Ga je voor volledige privacy, of maakt he je wat minder uit. Overweeg natuurlijk ook kosten en duurzaamheid. Ook niet geheel onbelangrijk: ben je er veel onderhoud aan kwijt? En als laatste: wat vinden je buren? Misschien kan je samen tot een besluit komen en de kosten delen. Het is immers niet gratis, zo’n schutting.

Conclusie

Een schutting biedt niet alleen privacy, maar ook bescherming en esthetiek toevoegen aan je woning. Er zijn verschillende soorten schuttingen beschikbaar, van hout tot composiet en van volledig groen tot schanskorven. Door het doel van de schutting, de stijl van de omgeving, de kosten en de duurzaamheid in overweging te nemen, kun je de beste schutting voor jouw situatie kiezen. Nu de lente is aangebroken, zouden wij zeggen: aan de slag!

0 Shares
Ook interessant
woman under showerhead

Hoeveel m3 gas douchen?

Helaas kost een heerlijke warme douche wel meer dan het water dat je hiervoor gebruikt. Er komt namelijk…

Huurverhoging 2024 bedrijfspand

Je hersenen begonnen bij het zien van de woorden ‘consumentenprijsindex’ en ‘wettelijk maximum’ al hard te kraken. De…