Nadelen zonnepanelen met stekker

0 Shares
0
0
0

Nog steeds overwegen veel mensen of ze misschien zonnepanelen aan hun huishouden moeten toevoegen. Ze hebben bijvoorbeeld een elektrische auto voor de deur die ze dan ‘gratis’ kunnen opladen of zien simpelweg nog genoeg rendement voor in de toekomst. Goed, waarom je ook de keuze maakt voor een aantal zonnepanelen, je gaat je in zo’n geval verdiepen in soorten zonnepanelen.

Na een tijdje zoeken lees je dat er zonnepanelen met stekker bestaan. Het voordeel van deze zonnepanelen is dat je ‘m zo in het stopcontact stopt en direct kan genieten van wat groene energie. Geen moeilijkheden met hele installaties, want dit is inderdaad het enige dat je hoeft te doelen.

Nadelen plug & play zonnepanelen

Het klinkt natuurlijk fantastisch, zulke ‘makkelijke’ zonnepanelen, maar helaas komen ze niet zonder een aantal nadelen. Om je zo goed mogelijk te informeren over deze zonnepanelen, gaan wij dus in plaats we van de voordelen, juist de nadelen in het daglicht zetten. Doe ermee wat je wil, maar informeer je goed voordat je in deze plug & play panelen, zoals ze ook wel worden genoemd.

#1 Minimale opbrengst

In vergelijking tot de ‘reguliere’ zonnepanelen, leveren zonnepanelen met stekker een stuk minder energie op. Dit komt bijvoorbeeld omdat je per groep in de meterkast, maar één set zonnepanelen kan plaatsen. Plaats je er toch meer dan één, dan kan er overbelasting ontstaan. Het is het gevolg van dat de energie wordt teruggevoerd via het stopcontact.

Wel is het fijn dat iedere zonnepaneel een eigen micro-omvormer heeft. Het gevolg hiervan is, is dat de opbrengst per zonnepaneel kan worden berekend. Mocht een zonnepaneel in de zon staan en de ander in de schaduw, dan wordt degene in de zon nergens op benadeeld. On top of that kan je er ook nog altijd voor kiezen een aantal lege groepen aan te laten sluiten. Zo kan je toch nog een zonnepaneel extra aansluiten, al is dit natuurlijk niet gratis.

#2 Duur

In principe zijn zonnepanelen met stekker over het algemeen wat duurder per stuk. Omdat ze ook nog per zonnepaneel minder opleveren, kan je je afvragen of dit wel de moeite waard is. Aan de andere kant heb je minder kosten voor de installatie en bijkomende apparatuur die daarbij komt kijken, dus dat is wel beter. Bovendien hoef je niet een minimum aantal aan te schaffen, dus kan je daar ook weer geld op besparen. Of het dus echt zoveel duurder voor jou is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

#3 Aanmelden

Vergeet je zonnepanelen niet aan te melden bij het energienet. Dit doe je om te voorkomen dat er daar problemen ontstaan in verbruik en het netbeheer onbetrouwbaar wordt. Bij de installatie van normale zonnepanelen wordt dit voor je gedaan. Trouwens, als je het niet doet benadeel je ook jezelf, omdat je dan de terugleververgoeding niet kan aanleveren.

Thuis duurzame energie gebruiken

Natuurlijk is een zonnepaneel niet de enige manier waarop je thuis duurzame energie kan gebruiken. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, dan wordt er eigenlijk altijd onderscheid gemaakt tussen twee opties.

  1. Je kiest voor het opwekken voor duurzame energie thuis, bijvoorbeeld met een zonnepaneel.
  2. Je kiest voor een groene energieleverancier.

We leggen de twee manieren graag voor je uit. Misschien raak je wel geïnspireerd om inderdaad te investeren in de groene keuze.

Thuis

Allereerst beginnen we met ‘thuis’. De eerste optie weet je misschien al wel, namelijk het aanschaffen en laten installeren van zonnepanelen. Je wekt zelf energie op en alles wat je niet gebruikt, lever je terug aan het net. Soms krijg je er ook nog voor betaald ook! Twee andere, regulieren opties zijn:

  • Warmtepomp
    Een warmtepomp is een energiezuinig systeem dat warmte uit de omgeving haalt (zoals de lucht, grond of water) en deze gebruikt om een gebouw te verwarmen. Het werkt op elektriciteit en vermindert de CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Warmtepompen zijn efficiënt en duurzaam, maar de initiële kosten kunnen hoog zijn. Ze zijn geschikt voor zowel verwarming als koeling van woningen en bedrijven. Je zou hier eventueel ook een subsidie voor kunnen aanvragen, net als de zonneboiler.
  • Zonneboiler
    Een zonneboiler is een duurzaam verwarmingssysteem dat zonne-energie gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik, zoals douchen en verwarming. Het bestaat uit zonnecollectoren op het dak die zonlicht absorberen en warmte overdragen aan een opslagtank met water. Dit vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen en bespaart energie. Ook hier zijn de initiële kosten redelijk hoog, maar het levert op lange termijn zeker positieve effecten.

Het grootste ‘ding’ bij dit soort dingen is of je de ruimte hebt, of je de financiële middelen hebt én of je huis ervoor geschikt is.

Groene energieleverancier

Een groene energieleverancier is een bedrijf dat elektriciteit en gas levert, waarbij de energie op een milieuvriendelijke manier wordt opgewekt. Dit houdt in dat de energiebronnen hernieuwbaar zijn, zoals wind (windmolen), zon (zonnepaneel parken), waterkracht of biomassa. Groene energieleveranciers streven naar een verminderde CO2-uitstoot en een lagere impact op het milieu in vergelijking met conventionele energieopwekking uit fossiele brandstoffen.

Klanten, misschien wel jij dus die voor groene energie kiezen, dragen bij aan een duurzamere toekomst en verminderen hun ecologische voetafdruk. Het is nog steeds belangrijk om groene energieleveranciers te vergelijken om de beste prijzen. De ene energieleverancier is de andere niet en misschien ben je wel bereid wat extra’s te betalen, bij voor een leverancier die aan jouw wensen voldoet.

Conclusie

We begonnen dit artikel met de vraag wat de nadelen zijn van zonnepanelen met een stekker. Hier hebben we uitgebreid antwoord op gegeven, zodat jij de juiste keuze kan maken. Weet overigens dat op zonnepanelen eigenlijk geen subsidies worden gegeven. Echt alles zal dus uit eigen broekzak moeten komen. We weten zeker dat jij voor jouw situatie de beste keuze kan maken, maar wel wanneer je even een professional hebt gesproken. Zij zullen je misschien nog wel beter kunnen informeren dan wij dat doen.

0 Shares
Ook interessant