Meterkast vervangen: alle ins en outs

0 Shares
0
0
0

Als trotse huiseigenaar of stabiele huurder, weet je ongetwijfeld wel dat de meterkast een essentieel onderdeel is van je huis. Het is dé plek waar de stroomtoevoer vanuit het elektriciteitsnet je huis binnenkomt. Het is eveneens de plek waar je moet zijn als er voor de zoveelste keer kortsluiting is ontstaan. Want, oh ja, de droger en de wasmachine kunnen inderdaad niet tegelijkertijd aan worden geslingerd.

In ieder geval is het belangrijk om te begrijpen hoe de meterkast werkt, maar ook zeker wanneer en waarom je de meterkast moet vervangen. Wat voor proces komt hierbij kijken en gaat het je veel geld kosten? Waarom hierover nergens alle informatie op één plek wordt gegeven? Dat weten wij ook niet en daarom doen wij dat gewoon wel. In deze blog bespreken we dus alles wat je moet weten over het vervangen an de meterkast.

Wat is een meterkast?

Dat je alleen alles dat met elektriciteit te maken heeft, vindt in een meterkast is eigenlijk iets voorbarig om te zeggen. In een meterkast bevinden zich namelijk ook een hoop andere meters. Denk aan een gasmeter, een meter om alles van de watertoevoer te meten, maar ook doorgaans zoiets als een modem van je internetprovider. Eigenlijk is de meterkast niks anders dan een bepaalde ruimte, waarin zich verschillende meters, maar ook een groepenkast bestaat. Je zal zien dat bij het ‘vervangen’ van je meterkast, de grootste focus ligt op die groepskast.

Wanneer en waarom moet je je meterkast vervangen?

Vaak vindt het vernieuwen van je meterkast, of eigenlijk met name de groepenkast vervangen, plaats bij het renoveren van het huis. Het hele elektriciteitsnet binnenshuis wordt aangepast of je oude groepenkast voldoet niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Deze zijn bijvoorbeeld meer brandgevaarlijk en kunnen moderne elektrische belastingen niet goed verdragen. En als je je huis uitbreidt, kan het eveneens zijn dat je huidige meterkast niet voldoende capaciteit om de elektriciteitsbehoefte te accommoderen.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je meterkast defect is. Misschien kamp je wel steeds met stroomstoringen, kortsluitingen en andere elektrische problemen. Vervelend, maar misschien is een nieuwe groepenkast wel dé oplossing.

Hoe vervang je je meterkast?

Er is een aantal zaken te zeggen over het vervangen van je meterkast. Zo zijn er onderdelen waar je zelf een keuze in kan maken en onderdelen die alleen door een erkend professional mogen worden vervangen. Wees in ieder geval bewust van het verschil tussen een meterkast en de groepenkast.

  • Meterkast
    De meterkast is eigenlijk de ruimte waar alles zich in begeeft, waaronder de groepenkast en een heel aantal meters.
  • Groepenkast
    De groepenkast is hetgeen wat voorheen ook wel de stoppenkast werd genoemd. Vanuit hier wordt de elektrische stroom naar meerdere punten in je huis verdeeld. De hoofdstop beveiligt deze kast. Om het nog wat meer ingewikkeld te maken, is er ook nog een onderscheid te maken tussen een fase 1 en fase 3 groepenkast.
    • Fase 1
      De kWh-meter geeft tussen de 220 en 230 V aan. Verder is dit type kast te herkennen aan twee draden die onder de kast uitkomen
    • Fase 3
      De kWh-meter geef 3x (220 – 230V) of 380 – 400 V aan. Er komen vier draden onder deze kast uit.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe groepenkast?

Bij de aanschaf van een nieuwe groepenkast is het van groot belang dat je nadenkt over een aantal zaken. We hebben deze voor je op een rijtje gezet, zodat je zo goed mogelijk een keuze kan maken.

#1 Afmeting

Natuurlijk is het niet handig als je een groepenkast zo groot koopt als twee keer de grootte van je meterruimte. Realiseer je daarom hoe groot de groepenkast zal zijn, hoeveel ruimte je nog over houdt voor onder andere de gele buizen en alle andere meters.

#2 Aantal groepen

Over afmetingen gesproken, het aantal groepen zegt natuurlijk ook veel over de uiteindelijke afmetingen van je groepenkast. Het aantal groepen bepaal je aan de hand van je energieverbruik. Dit hangt dan weer af van het aantal ruimtes in huis, maar ook het specifieke verbruik van apparaten. Zo worden wasmachine en droger doorgaans op een andere groep aangesloten, zodat deze er niet afslaat als gevolg van overbelasting.

#3 Hoofdschakelaar

De hoofdschakelaar zit niet op alle groepenkasten, maar tegenwoordig wel op velen. Deze maakt dat je alle groepen tegelijkertijd in- en uit kan schakelen. Let op: de hoofdschakelaar is niet hetzelfde als de aardlekschakelaar.

#4 Aardlekschakelaar

Je hoeft hier zelf waarschijnlijk niks mee te doen, maar het is wellicht toch wel handig om te weten wat het doet, zo’n aardlekschakelaar. Het meet eigenlijk constant de aan- en afvoer van stroom in huis. Wanneer dat niet in evenwicht is, kan er sprake zijn van lekstroom. In zulke gevallen maakt de aardlekschakelaar alle installaties spanningsloos. Wanneer de aardlekschakelaar is uitgeschakeld, dan zal je alle groepen moeten uitschakelen en alle apparaten moeten uitzetten.

#5 Extra’s

Naast de standaardonderdelen, die je overigens altijd kan checken bij je energieleverancier, is er ook een aantal extra’s die nog weleens bij de groepenkast wordt gezien. Denk aan een stopcontact, maar ook een overspanningsbeveiliging en een krachtgroep. Die laatste kan je dan gebruiken om zoiets als een bubbelbad aan te sluiten.

En hoe zit het met de rest van mijn meterkast?

Tja, we zeiden het al even, maar je meterkast bestaat uit méér dan die groepenkast, al hoewel dat al een groot deel in beslag zal nemen. Andere onderdelen, die wellicht ook aan vervanging toe zijn, zijn:

  • Gas
    Er zal ongetwijfeld een gasmeter aanwezig zijn, die het gasgebruik in het huishouden registreert. Dat gas komt er natuurlijk niet zomaar: de hoofdkraan leidt hiertoe. Hierop zit de aansluitleiding aangesloten. De kraan bepaalt in principe of je gas je huis ‘binnenlaat’ of het niet gebruikt.
  • Elektriciteit
    Ja, ho ho, een groepenkast is niet het enige dat je nodig hebt. Vaak zie je ook nog een elektriciteitsmeter waarop je het energieverbruik kan aflezen. Soms zie je ook een huisaansluitingskast, de plek waarop de elektriciteit je huis binnenkomt
  • Water
    Je raadt het al: ook het waterverbruik kan je aflezen op een meter in de meterkast. Het hele water afsluiten of juist aansluiten verloopt via een hoofdkraan. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je in de winter de kranen buiten wil afsluiten, om te voorkomen dat het water erin bevriest.
  • Internet, tv en telefoon
    Vanuit de meterkast verspreid het internet zich door kabels of WiFi door het huis heen, kan de tv werken via kabel tv en zal de bekabelde telefoon (van vroeger) nog steeds zijn werk doen. Deze onderdelen vindt je vaak in een meterkast, maar niet altijd.

Let op: weet dat het hier gaat om de meest summiere beschrijvingen van zowel de groepenkast als de rest van de meterruimte. Dingen zoals een intallatieautomaat, aardlekautomaat en een fornuisgroep hebben we bijvoorbeeld nog niet verdiept. We raden absoluut aan een professional in te schakelen, mocht er iets in je meterkast vervangen moeten worden. Zij kunnen je beter helpen dan wij!

Het vervangen van je meterkast

Het is allemaal erg ingewikkeld en erg technisch, zo’n meterkast. Ook wij zijn het daarmee eens. Er zitten onderdelen waar je zelf niks aan mag doen en onderdelen waar je wel veilig aan kan zitten. Sommige onderdelen zijn zelfs beveiligd met bepaalde zekeringen, om illegale praktijken te voorkomen.

Gelukkig zijn er talloze, erkende professionals die jouw graag helpen een nieuwe meterkast samen te stellen. Afhankelijk van het merk van de onderdelen, de installateur, de grootte van de meterkast en de onderdelen die vervangen moeten worden, zullen de prijzen voor het vervangen van je meterkast verschillen.
Reken in ieder geval al een paar honderd euro als minimum voor het vervangen van een fase 1 groepenkast. De prijzen kunnen echter, afhankelijk van bijvoorbeeld het merk en extra toevoegingen oplopen tot wel bijna €900,- bij een fase 1 en fase 3 groepenkast. Weet dat je niet alleen betaald voor onderdelen, maar ook voor de arbeidskosten van de installateur.

Bij het vervangen van een meterkast moet je ervoor zorgen dat het werk wordt uitgevoerd door een erkende elektricien en dat de nieuwe meterkast voldoet aan de geldende veiligheids- en bouwvoorschriften.

Conclusie

Het vervangen van een meterkast is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je elektrische systeem veilig en efficiënt werkt. Of je nu in een oud huis woont, je woning uitbreidt of te maken hebt met een defecte meterkast, het is belangrijk om dit proces serieus te nemen en een professionele elektricien in te schakelen voor de klus.

In ieder geval is het handig je in te lezen in het reilen en zeilen van een meterkast. Zo hoef je niet meteen in de stress te schieten als er een stop of groep afslaat. Nu weet je immers dat dat komt door bijvoorbeeld kortsluiting van een apparaat. Het afslaan van een groep zorgt ervoor dat er geen elektriciteit meer aan het apparaat wordt geleverd. Fijn idee, toch? Net zoals dit je een veilig gevoel geeft, zal een goede meterkast met groepenkast en andere onderdelen ook veilig zijn. Dat is dan ook een van de voornaamste redenen waarom een meterkast dient vervangen te worden.

0 Shares
Ook interessant

De nadelen van AquaCell uitgelicht

We lezen op de website van AquaCell: ‘De kleinste, meest geavanceerde waterontharder van Nederland, met ‘100% kalkvrij’-garantie,’ en…