Het vinden en vervolgens het bezichtigen van de juiste woning is niet altijd even makkelijk. Rooming weet vanuit ervaring dat een goede voorbereiding het halve werk is. Vanuit deze gedachte gaan wij jou helpen door handige tips & tricks mee te geven. Met deze tips ‘scoor’ jij de ideale woning die bij jou past en voorkom je teleurstellingen tijdens het zoekproces.
Heb je een bezichtiging? Neem deze 10-tips-checklist mee op pad:

Image name

1

Tip 1. Is de woning voorzien van dubbel glas?

Zo bespaar je op de energierekening, wordt jouw toekomstige huis een stuk comfortabeler (geluidswering) en is de woning meer inbraakgevoelig.

Image name

2

Tip 2. Is de woning goed geïsoleerd?

Het is belangrijk om de woning goed te controleren op de gehorig

Image name

3

Tip 3. Hoe goed is de woning onderhouden?

Achterstallig onderhoud kan veel kosten met jou meebrengen. Let dus goed op de staat van de kozijnen, schilderwerk, de afwerkingen en heel belangrijk: de kruipkelder.

Image name

4

Tip 4. Zijn er vochtplekken zichtbaar?

En is de woning voorzien van voldoende ventilatiecapaciteit? Zo is de woning voorzien van ‘schone lucht’, voorkom je gezondheidsklachten en vochtplekken in de ruimte.

Image name

5

Tip 5. Wat is de conditie van de woning?

Let hierbij goed op de oude kachels en geisers. Er kan in dergelijke situaties koolstofmonoxidevergiftiging voorkomen; een probleem die je natuurlijk niet wil evenaren.

Image name

6

Tip 6. Hoe zijn de sanitaire voorzieningen van de woning?

Het is hierbij belangrijk om goed te kijken naar de staat van de badkamer, toilet, douche en keuken. Maak dus een goed rondje door het huis en noteer de eventuele kosten voor vervangingen.

Image name

7

Tip 7. Is de woning voorzien van draadloze internetverbinding?

Wat moet je tegenwoordig zonder internet? Een (goed) werkende Wi-Fi verbinding is dus erg belangrijk.

Image name

8

Tip 8. Is de woning voorzien van een goed onderhouden en krachtige cv-ketel?

Onder een koude douche staan vindt niemand fijn, check dus goed de staat van de ketel.

Image name

9

Tip 9. Valt de woning in de vrije sector?

Dit wordt bepaald door het Woning Waarde Stelsel. Als de woning niet in de vrije sector valt heeft de eigenaar een vergunning nodig om de woning te verhuren. Je moet als huurder ook een handtekening zetten onder de vergunning. Hierdoor ga je akkoord met de huurprijs die ervoor gevraagd wordt.

Image name

10

Tip 10. Stel een vragenlijst op voor de makelaar of verkoper.

zo verzamel je alle informatie die je nodig hebt om de juiste beslissingen te maken.

Image name

De gouden tip

Om het zoekproces van het vinden van een woning wat makkelijker te maken geven wij een laatste gouden tip mee: “stel van tevoren een wens-lijst op die duidelijk weergeeft wat de voorkeuren zijn met betrekking tot de woning” – In wat voor een buurt wil jij wonen? Vind je het belangrijk dat de woning is voorzien van een tuin of een balkon? Hoe veel kamers vind jij voldoende? En zoek je een in-stap-klare woning of wil je verbouwen? Nog één ongeschreven norm: neem ‘ondersteunende gereedschap’ mee zoals een meetlint en een fotocamera. Dit komt namelijk altijd goed van pas. Succes!

Image name