Woning huren Leiden: De ultieme gids met alles wat je moet weten

0 Shares
0
0
0

Wellicht dat in jouw hoofd bekend staat als dé studentenstad van Nederland, maar niets is minder waar. Althans, het klopt wel wat ze zeggen, maar dat is niet alles wat er over de stad valt te zeggen. Het is namelijk een stad met een rijke geschiedenis. Zo is het de geboorteplaats van een nationale trots, Rembrandt van Rijn. Verder vind je er de meest prachtige grachten, bruggen en historische gebouwen die de charme van het verleden behouden.

Wat ons betreft is het dan ook absoluut aantrekkelijk om er te wonen. De stad heeft een culturele diversiteit en bestaat uit veel verschillende groepen mensen. Verder staat het ook wel bekend als ‘Klein Amsterdam’, vanwege de vele grachten en bijbehorende grachtenpanden. Volgens sommigen is het zelfs beter dan Amsterdam, omdat je in Leiden minder last hebt van hordes toeristen en dampende wietgeuren. Zie het als een prachtige stad in de Randstad, waar het leven erg aangenaam is. Wellicht ben je benieuwd geraakt of überhaupt al van plan om er te gaan wonen. In beide gevallen ben je bij deze blog aan het juiste adres, gezien het de ultieme gids over het huren van een woning in Leiden, omvat.

Waarom een huis huren en niet aankopen?

Tja, als Leiden dan dé plek is waar je wil wonen, waarom dan een huis huren en niet kopen? Well, dat iemand een huis huurt, kan meerdere reden hebben. We geven je verschillende scenario’s.

#1 Niet zeker

Je kan wel bedenken dat je ergens wil wonen, maar dat zeker weten kan je eigenlijk niet, als je er nog nooit eerder hebt gewoond. Misschien valt de locatie in de stad, of überhaupt het gevoel van de hele stad simpelweg tegen. En dan kan je nog zulke leuke buren hebben of zijn alle voorzieningen op loopafstand: als het niet goed voelt, blijf er dan niet hangen. Een huurhuis heeft aanzienlijk minder verplichtingen, dus neem er je voordeel van. Daarnaast kan het ook zijn dat je toekomstplannen zeer onzeker zijn en dat je dus niet weet hoe lang en of je wel in de stad blijft.

#2 Financiële mogelijkheid

Huren vereist over het algemeen minder financiële verplichtingen upfront, zoals de aankoopkosten en het aanbetalingsbedrag bij het kopen van een huis. Daarnaast kunnen huurders verantwoordelijkheid voor onderhoud en reparaties vermijden, omdat die vaak onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen. Personen die zich dus niet in de positie bevinden om een huis te kopen, kunnen op deze manier toch een in een redelijk huis wonen.

#3 Andere wensen

Een andere originele reden om te kiezen voor het huren van een huis in plaats van kopen, kan te maken hebben met de wens om de handen vrij te hebben voor andere investeringen. Door te huren, blijven financiële middelen beschikbaar voor bijvoorbeeld het starten van een eigen bedrijf, beleggen in de markt of het nastreven van andere kansen die potentieel hoger rendement bieden dan vastgoed. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor mensen die geloven in diverse investeringsmogelijkheden en de lasten van het bezitten en onderhouden van onroerend goed willen vermijden. Het huren van een huis kan zo een strategische keuze zijn voor financiële groei op meerdere fronten. Maar, weet wel dat huren over het algemeen niet de meest goedkope optie is en je in die zin eigenlijk geld ‘weggooit’.

Hoe werkt dat met huren in de stad Leiden?

In principe verloopt het huren van een woning in Leiden op dezelfde manier in talloze andere steden. Je gaat opzoek naar een aanhuurmakelaar of websites waarop huurwoningen worden geadverteerd. Een bekende website is natuurlijk Funda, maar er zijn ook andere opties, zoals Huurwoningen of Direct Wonen. Het maakt het huren gevarieerd, gezien je overal en op van allerlei woningen komt. Echter is er binnen de huurhuizen zeker wel een verschil aan te duiden. Lees maar eens:

  • Sociale huurwoning
    Een sociale huurwoning is een woning die verhuurd wordt tegen een lagere huurprijs dan de marktwaarde, bedoeld voor huishoudens met lagere inkomens. Deze woningen zijn vaak eigendom van woningcorporaties en worden gereguleerd door specifieke huurwetgeving. Het doel is om betaalbare huisvesting te bieden aan mensen met beperkte financiële middelen (o.a. in de vorm van huurtoeslag). Er gelden in principe inkomensgrenzen en andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.
  • Huren in de vrije sector
    Huren in de vrije sector verwijst naar het huren van een woning buiten het sociale huursegment, waarbij de huurprijs niet gebonden is aan specifieke reguleringen. In de vrije sector worden huurprijzen bepaald door de marktvraag en -aanbod. Deze huurwoningen zijn vaak luxer en ruimer, maar de huurprijs kan aanzienlijk hoger liggen dan bij sociale huurwoningen. Er gelden doorgaans geen inkomensgrenzen en huurders hebben meer keuze, maar betalen meer.

Verdien je te veel voor de aanvraag van een sociale huurwoning, maar eigenlijk te weinig voor iets in de vrije sector, dat van enige grootte is, dan heb je vaak pech. Soms kan je jezelf nog redden met huurtoeslag, maar dat maakt het niet heel eerlijk.

Sociale huurwoning in Leiden

In Leiden is het zeker mogelijk om te gaan voor een sociale huurwoning, maar heel makkelijk, nee, dat is het niet. Als je je pas net hebt ingeschreven, is de kans maar klein dat je een woning krijgt toegeschreven. Met gemak ben je nummer xx-honderd op de lijst en kan het ontelbare pogingen kosten om aan een sociale huurwoning te komen. Daarin is Leiden overigens niet de enige; ook in andere steden zal je tegen dit tekort aanlopen.

Huren in de vrije sector in Leiden

Van studio’s tot aan appartementen en hele gezinswoningen: je vindt eigenlijk alles wel in Leiden. Duur, ja, dat is het wel. Althans, dat kán het zijn. Je hoeft niet gek op te kijken dat een appartement aan de Groenhazengracht, met een oppervlakte onder de 100m2, zo’n €2500,- kan kosten. Aan de andere kant, iets buiten het centrum van Leiden heb je voor hetzelfde geld een gezinswoning met drie slaapkamers, van wel bijna 165m2. De vraag is alleen: kan je dit betalen en zo ja, is dit het je waard. Voor wat, hoort wat, toch? We blijven immers Nederlanders, die graag het meeste uit hun geld halen.

Wat als ik een probleem heb met mijn verhuurder?

Sinds juli 2021 kan je terecht bij het Huurteam Leiden. Dit kan je doen wanneer je denkt dat je te veel betaald of te maken hebt met achterstallig onderhoud, dat maar niet wordt gemaakt. Het Huurteam bestaat in samenwerking met de Leidse Rechtswinkel. Alle hulp die je wordt geleverd, is kosteloos, wat natuurlijk heel erg fijn is. Je staat als huurder namelijk zeker in je recht. Een verhuurder mag geen onaangekondigde bezoekjes plegen of zonder reden je huurcontract opzeggen.

Huurbescherming

Dat je in je recht staat in bepaalde zaken, heeft te maken met de huurbescherming. In het geval van huurbescherming gaat het over de opzeggen van de huur. Je verhuurder mag niet zo maar de huur opzeggen, behalve als het om een wettelijke reden gaat. En zelfs dan, als je er niet mee eens bent, is de rechter de enige die over deze zaak een uitspraak kan doen.

Wel kan je er zelf voor zorgen dat je een goede huurder bent. Dit doe je door bijvoorbeeld de volgende zaken op orde te hebben:

  • Huur betalen
    Ben je altijd te laat met het betalen van je huur of heb je enorme achterstanden opgebouwd? Dan is het niet meer dan logisch dat de verhuurder hier een melding van maakt. Hij of zij verwacht natuurlijk ook dat jij netjes betaald voor de woonplek die hij of zij faciliteert.
  • Gebreken oplossen
    Kleine dingen, zoals een kapotte lamp of het ophangen van een plank, moet je zelf doen. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat de muren mooi zijn gewit wanneer je het huis weer verlaat. Het maakt je een huurder die zich verantwoordelijk voelt voor de plek waar hij/zij woont. Zaken zoals sommige lekkages of hele grote onderhoudsklussen, zijn natuurlijk voor de verhuurder.
  • Geen overlast
    Overlast is ongeveer wel het vervelendste wat je een verhuurder nog meer kan aandoen. Laat staan de bewoners van huizen/ woonruimtes om je heen, die moeten kampen met dat overlast.

Is Leiden een dure stad?

Het antwoord op de vraag: ‘Is Leiden een dure stad?’, is niet heel moeilijk, maar wel relatief. Zo is het geen geheim dat het huren van een woning in Leiden absoluut niet goedkoop is. Sterker nog, in 2022 stond Leiden in de top vijf van duurste steden om in te huren. Ja, in de gereguleerde sector wordt er gewerkt met verschillende prijzen, maar in de vrije sector schieten de prijzen (nog steeds) door het plafond.

En dus, dus kunnen we daaraan constateren dat Leiden een dure stad is. Echter hoeft het verdere leven natuurlijk niet per definitie duur te zijn. Met boodschappen op een budget en wat minder uitjes buiten de deur, moet het wel te doen zijn (afhankelijk van je eigen budget, natuurlijk). Bovendien kan je je nog altijd bedenken dat een stad als Amsterdam nóg veel duurder is. Weer een meevallertje, toch? Ben jij de eerstvolgende die graag een woning in Leiden huurt?

0 Shares
Ook interessant