Dit is hoe je een schroefverwijderset gebruikt

0 Shares
0
0
0

Het is een situatie die velen van ons maar al te goed kennen: je probeert een schroef te verwijderen, maar hij zit muurvast. Het lijkt alsof er geen beweging in te krijgen is, en je dreigt de kop van de schroef te beschadigen. Kamp je met een dolgedraaide schroef, dan zit je eigenlijk met hetzelfde probleem.

Maar, om te voorkomen dat je je toevlucht neemt tot brute kracht en mogelijk nog meer schade aanricht, willen we je een slimme oplossingen aandragen. Eentje waarvan je misschien niet meer wist dat het bestond en toch wel degelijk handig is. In deze blog lees je alle relevante informatie over… een schroefverwijderset!

Wat is een schroefverwijderset?

Een schroefverwijderset is, zoals je waarschijnlijk al dacht, een verzameling gereedschappen die speciaal zijn ontworpen om vastzittende schroeven te verwijderen. In principe bestaat het uit een aantal hulpstukken die je op je boormachine (liever geen slagschroevendraaier) kan zetten, waarmee je de kapotte schroef alsnog kan verwijderen. Die boormachine is sowieso een handige tool, omdat je daar de schroeven überhaupt in en uit meedraait. Mocht je altijd verwart raken over welke kant je nou op moet draaien, denk dan aan het volgende ezelsbruggetje:

lefty loosey, righty tighty: naar links draaien gaat het losser zitten, naar rechts draaien zorgt ervoor dat het vast zal zitten.

Voorbeelden van schroefverwijdersets

We begrijpen dat je nu gelijk geïnteresseerd bent in zo’n set. Om die reden hebben we een aantal willekeurige sets voor je op een rijtje gezet. Wellicht kan je binnenkort nog een set aanschaffen. Lees:

  • Rotec schroef verwijder set 17 delig

Prijs: €44,58

Allereerst wil je een gat frezen in de schroef. Daarna pak je het juiste hulpstuk waarmee je de dolgedraaide schroef eruit kan halen. Zo simpel as can be, al helemaal als je maar liefst 12 schroefbits hebt.

Bekijk de schroefverwijderset hier

  • GAMMA schroefverwijderset 3-18 m

Prijs: €9,99

Boor een gat, zet er de tapeinduithaler in en draaien maar. Naar links, wel te verstaan, want dat heb je net kunnen leren. Met deze set kan je schroeven en bouten van 3mm tot 18mm zonder kop in elk geval verwijderen. Mooi, toch?

Bekijk de schroefverwijderset hier

  • 5-delige beschadigde schroef verwijder set

Prijs: €9,97

Wat fantastisch, zo’n set als deze. Het kost je vrij weinig en kan je meteen in gebruik nemen wanneer je een boormachine hebt. Let wel dat je altijd voorzichtig bent bij het gebruik van zo’n set, want je wil geen ongelukken krijgen tijdens het frezen.

Bekijk de schroefverwijderset hier

Hoe werkt een schroefverwijderset nu eigenlijk?

Goed, we vertellen je graag hoe je de gehele set eigenlijk moet gebruiken. We gaan ervan uit dat je een eigen boormachine hebt, want die heb je in elk geval nodig. Een schroefverwijderaar zelf heeft in elk geval twee kanten. Eentje om te vrezen en een kant waarmee je de schroef eruit kan draaien. Vanaf dat punt volg je de volgende stappen:

  1. zet de schroefverwijderaar in de boormachine, met de freeskant naar buiten
  2. de boormachine is ingesteld op een linkse draaibeweging, dus tegen de klok in
  3. frees een gat in de schroefkop, zodat de kop een soort glas gat heeft. Hierin ga je straks met de andere kant van de schroefverwijderen, de schroef eruit draaien
  4. zet de boormachine uit, draai de schroefverwijderaar om naar de kant waarmee je gaat draaien.
  5. de boormachine is nog steeds ingesteld op een linkse draaibeweging, dus tegen de klok in
  6. zet de boor met schroefvewijderaar in het gefreesde gat. Met veel kracht en een langzame draaibeweging van de boor zal de schroef er nu vanzelf uitkomen

Als het goed is, is het je nu gelukt. Wat fantastisch!

Soorten schroefverwijdersets

Schroefverwijdersets variëren in grootte en samenstelling, maar ze omvatten meestal een assortiment aan opzetstukken. Deze variëren in grootte, en passen daardoor op meerdere soorten, of eigenlijk maten, schroeven. Sommige sets bevatten overigens ook aanvullende accessoires zoals bithouders en andere hulpstukken. Dat maakt dat een bepaalde set dan ook duurder dan andere sets zijn. Over het algemeen kan je trouwens al voor een teintje klaar zijn, afhankelijk van de grootte van je schroef. Is het dagelijkse kost om dolgedraaide schroeven te verwijderen, overweeg dan om een wat duurdere set aan te schaffen.

FAQ

Ja, je ziet het goed, we zijn er om je te helpen. Op voorhand hebben we daarom hieronder alvast wat van de antwoorden op veelgestelde vragen neergezet. Scheelt toch weer een zoektocht op het internet of een vraag aan een professional, doesn’t it?

Hoe weet ik of de schroefverwijderaar compatibel is?

Ten eerste moet je de grootte en vorm van de schroefkop bekijken om te zien of de verwijderaar daarop past. Verder is het belangrijk om te kijken naar de draagkracht van de schroefverwijderaar, zodat deze de schroef effectief kan verwijderen zonder te breken. Tot slot, lees altijd de productinformatie en specificaties om te verifiëren of het compatibel is met de schroeven die je wilt verwijderen. Met andere woorden, controleer de maten van zowel de schroef als de maat waarvoor de schroefverwijderaars bedoelt zijn.

Op welke schroeven werkt een schroefverwijderaar?

In principe kan je met een schroefverwijderaar alle soorten schroeven verwijderen. Zolang je maar de juiste maat schroefverwijderaar te pakken hebt.

Wat is het verschil tussen een schroef en een spijker?

Een schroef heeft een spiraalvormig schroefdraad en wordt vastgedraaid met behulp van een schroevendraaier of boormachine. Een spijker heeft daarentegen een gladde cilindrische vorm en wordt meestal met een hamer in het materiaal geslagen. Schroeven bieden over het algemeen een sterker en duurzamer bevestigingsmiddel, terwijl spijkers gemakkelijker en sneller kunnen worden geplaatst (en verwijdert).

Zo, we hopen dat je nu voldoende bent geïnformeerd en weer lekker aan de klus kan. Mocht je nog een vraag hebben, laat het ons vooral weten. We zijn benieuwd waar je tegenaan loopt!

0 Shares
Ook interessant

Wc opknappen: 4 frisse tips

Het kleine kamertje waar velen komen, maar weinig wordt gesproken. Waar hebben we het over? Precies, het toilet…