Beste Muurverf (Beoordeeld in 2023)

0 Shares
0
0
0

Best beoordeelde muurverf – onze nummer 1 van 2023

Benieuwd welke muurverf jij het beste kunt aanschaffen? De muurverf van Sikkens kwam het beste uit de test als je op zoek bent naar een dekkende en gebruiksvriendelijke optie. Wij hebben verschillende muurverf merken met elkaar vergeleken gebaseerd op de belangrijkste eisen. Maar wat zijn de belangrijkste eisen waarop je deze keuze kunt baseren? Lees hier alles over in dit artikel.

Introductie

Ben jij toe aan iets anders en wil jij je kamer een nieuw kleurtje geven? Of kan jouw huis van binnen wel een opknapbeurt krijgen? Je huis verven kan een hele onderneming zijn, maar uiteindelijk krijg je er veel voor terug. Op deze manier kun je jouw interieur een compleet nieuwe look geven of zorg je ervoor dat jouw huis er weer zo goed als nieuw uitziet. Maar waar begin je? Er zijn vele soorten merken muurverf op de markt, waarbij de één beter dekt en de ander milieuvriendelijker is. Wij hebben de vijf belangrijkste dingen op een rijtje gezet waar je naar kunt kijken bij het aanschaffen van een goede muurverf. Om de verschillende muurverven met elkaar te kunnen vergelijken, hebben wij gekozen om de verschillende verven met de standaard witte matte kleur te vergelijken. Door deze factor constant te houden, weten we uiteindelijk welk merk het perfecte, egale eindresultaat garandeert. 

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede muurverf

Wij hebben in totaal vijf tips opgesomd, die je niet kunt vergeten als je een goede muurverf wilt aanschaffen. Maar wat zijn deze vijf belangrijkste dingen? 

 1. Bestendigheid

Allereerst is het natuurlijk het belangrijkst dat de muurverf mooi blijft. Dit geldt niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn moet het er na een tijdje nog goed uitzien. Het is daarom belangrijk om een muurverf uit te kiezen die bestendig is tegen vlekken. Wist je dat je muur het nog beter beschermd kan worden van natte vlekken door er een transparante coating overheen te verven? Dan wordt de muur volledig afgesloten van vocht, maar mist de muurverf wel wat van zijn dampopenheid. Daarom is het belangrijk om een muurverf aan te schaffen dat bestendig is voor zowel natte als droge vlekken. 

 1. Slijtvast

Maar hoe kan je jouw muurverf het best beschermen tegen droge vlekken? Hiervoor is het noodzakelijk dat de muurverf van nature slijtvast is. Deze slijtvastheid in muurverf wordt gecreëerd door het toevoegen van polyurethaan harsen. Deze harsen zorgen voor extra weerstand tegen bijvoorbeeld slijtage. De slijtvastheid van muurverf zorgt er ook voor dat droge vlekken beter afgeboend kunnen worden. Uiteindelijk wordt het dit aangeduid met de schrobklasse van de verf. Het liefst wil je dus een muurverf aanschaffen met een hoge schrobklasse!

 1. Gebruik

Daarnaast is het belangrijk dat de muurverf makkelijk in gebruik is. Denk bijvoorbeeld aan een muurverf dat spatvrij is. Het is hierbij belangrijk om voor een erkend muurverfmerk te gaan dat vaak gebruikt is door anderen. Online kun je namelijk de verschillende recensies en de ervaringen van anderen lezen. Vaak zijn de muurverf van bekendere merken spatvrij, maar toch kan dit nog veel verschillen per product.

 1. Milieuvriendelijk

Daarnaast willen we in 2023 ook een product aanschaffen dat het liefst zo milieuvriendelijk mogelijk is. Dit kan nog flink verschillen tussen de verschillende opties muurverf. Er bestaat bijvoorbeeld ook kalkverf tegenwoordig, wat compleet natuurlijk is en daarom ook recyclebaar. Andere verf bevat bijvoorbeeld nog wel synthetische stoffen. Synthetische verfstoffen zijn minder duurzaam omdat het niet afbreekbaar is en van een schaarse grondstof vandaan komt. Het afval van de productie van deze verfstof wordt bovendien ook in de rivier geloosd. Vandaar dat je dit liever niet wilt!

 1. Uitstoot

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de uitstoot van de muurverf. Wist je dat de uitstoot van verf namelijk schadelijk kan zijn? De vluchtige organische stoffen (VOS) worden uitgestoten tijdens het drogen van de muurverf. Deze schadelijke stoffen zitten vaak in muurverf, omdat veel op basis van aardolie worden geproduceerd. Tijdens het drogen verdampen deze stoffen. Denk hierbij aan vluchtige organische stoffen als ormaldehyde, alkanen, benzeen, tolueen, xyleen, etc.

5 Beste Producten

#1 Sikkens Alphacryl Pure Mat SF

Prijs: 28,75 euro op basis van 1l

 • Extreem mat
 • Zeer bestendig tegen vlekken
 • Ontzettend slijtvast met hoge schrobklasse
 • Makkelijk in gebruik en volledig spatvrij
 • Milieuvriendelijke, oplosmiddelvrije binnenmuurverf
 • Voor verschillende ondergronden
 • Droogt snel
 • Alleen voor binnen

De Sikkens Alphacryl Pure Mat SF kwam uiteindelijk het beste uit de test. Deze muurverf is extreem mat, schrobvast en bovendien oplosbaar. Doordat de muurverf extreem mat is van afwerking is het geschikt voor alle soorten ruimtes, waaronder ook ruimtes met veel daglicht. Deze muurverf voorkomt als geen ander dat de afwerking glanzend wordt zodra er licht opvalt. Omdat de muurverf ook goed schoon te maken is, zowel voor natte als droge vlekken, kan het gebruikt worden voor elke ruimte in jouw huis. Denk bijvoorbeeld ook aan de keuken waar eventueel meer kans is op vlekken. Sterker nog, het product valt in klasse 1 (volgens DIN EN 13300) wat betreft de schrobklasse. Daarnaast is het product gemakkelijk in gebruik, niet alleen omdat het volledig spatvrij is, maar ook omdat het gemakkelijk een glas eindresultaat geeft zonder strepen. Want laten we nou eerlijk zijn, wie wilt er nou zichtbare strepen op een pas geverfde muur? De prijs van dit product is namelijk 28,75 euro. Voor deze prijs kun je ongeveer 12 m² aan wandoppervlakte verven. De muurverf is geschikt voor meerdere ondergronden, van beton tot aan metselwerk en gipsplaten. Maar je kunt het product ook gebruiken voor over (glasweefsel)behang. Wel is deze muurverf alleen bedoeld voor binnenruimtes. De muurverf is op waterbasis en komt in een inhoud van 1, 5 of 10 liter. Benieuwd naar hoe lang het duurt voordat deze muurverf opdroogt? Lang hoef je niet te wachten, want na ongeveer een uurtje is het volledig stofdroog! 

#2 Sigma Sigmatex Superlatex Matt

Prijs: 58,65 euro op basis van 2,5l

 • Zeer bestendig tegen vlekken
 • Ontzettend slijtvast met hoge schrobklasse
 • Makkelijk in gebruik en volledig spatvrij
 • Voor binnen en buiten
 • Minder oppervlakte per liter

Als tweede uit de test kwam de Sigma Sigmatex Superlatex Matt. Deze muurverf staat vooral bekend doordat de verf zowel voor binnen- als buitenruimtes toepasbaar is. Daarnaast kan deze universeel toepasbare muurverf ook gebruikt worden voor het verven van zowel een muur als een plafond. Niet alleen is deze verf breed toepasbaar, maar net als Sikkens Alphacryl Pure Mat SF heeft deze verf schrobklasse 1. Dit maakt de muurverf slijtvast door de toegevoegde polyurethaan harsen. De slijtvastheid van de muurverf zorgt ervoor dat droge vlekken beter afgeboend kunnen worden. Per liter kun je gemiddeld 7,5 vierkante meter aan wandoppervlakte verven, wat minder is dan de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Wel is bij dit product het aantal oppervlakte wat je kunt verven sterk afhankelijk van de ondergrond. In tegenstelling tot de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF is deze muurverf niet gemaakt op waterbasis. 

#3 Flexa Strak op de muur Muurverf

Prijs: 32,54 euro op basis van 2,5l

 • Bestendig tegen vlekken
 • Slijtvast met hoge schrobklasse
 • Makkelijk in gebruik en volledig spatvrij
 • Voordelig
 • Droogt langzaam
 • Alleen voor binnen

De Flexa Strak op de muur Muurverf kwam daarna als beste uit de test. Ook deze muurverf heeft een matte finish en is schrobvast. Hierdoor is de muurverf ook goed schoon te maken 

zodra er natte of droge vlekken op komen. Dit maakt de muurverf voor alle ruimtes in jouw huis toepasbaar en ook in de keuken. Wel is het product bedoeld om alleen binnenruimtes te verven en dus niet zoals de Sigma Sigmatex Superlatex Matt muurverf ook voor buiten. Het product is gemakkelijk in gebruik, niet alleen omdat het volledig spatvrij is, maar ook omdat het zorgt voor een optimale dekking. Hiervoor adviseren wij wel om dit product tweelaags aan te brengen voor het beste resultaat. Het rendement van deze muurverf komt uit op 10 vierkante meter per liter. Dit is minder dan de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF muurverf, maar dit product is wel veel voordeliger. Een pot verf van 2,5 liter kost namelijk slechts 32,54 euro. Bij de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF muurverf heb je voor deze prijs slechts 1 liter. De muurverf van Flexa is bovendien geurarm en op waterbasis. Let er wel op dat de droogtijd van deze muurverf veel langer duurt, namelijk 5 tot 6 uur. Deze droogtijd geldt bij twintig graden en gaat per laag. 

#4 Wijzonol Muurverf Extramat

Prijs: 25,9 per liter

 • Bestendig tegen vlekken
 • Slijtvast met hoge schrobklasse
 • Voor verschillende ondergronden
 • Makkelijk in gebruik en volledig spatvrij
 • Droogt langzaam
 • Weinig aantal vierkante meters
 • Alleen voor binnen

Als vierde kwam de Wijzonol Muurverf Extramat uit de test. Deze muurverf is geschikt voor het verven van binnenmuren en verschillende ondergronden. Je kunt deze extra matte acrylaatdispersie muurverf namelijk gebruiken voor het verven van gips, beton, cement tot aan steen. Wel ligt het rendement van deze muurverf net iets lager dan bij de concurrenten. Je kunt met één liter Wijzonol Muurverf Extramat ongeveer acht vierkante meter aan oppervlak dekken. Wat dit product wel uniek maakt is dat het niet alleen geschikt is voor het dekken van wandoppervlak, maar ook plafonds en metselwerk van beton kan gedekt worden door deze verf. Wil jij je behang een nieuw kleurtje geven? Dan kun je deze verf hiervoor ook gebruiken! Het rendement van de muurverf is erg afhankelijk van de ondergrond, omdat er voor sommige ondergronden eenmaal meer verf nodig is om het resultaat perfect dekkend te maken.

Wat betreft de eigenschappen van deze verf voldoet het aan de bestendigheid en slijtvaste eis. Het product is namelijk goed dekkend en makkelijk te reinigen. Het heeft een matte afwerking en het is mogelijk om de muurverf te verdunnen met water. Benieuwd hoelang het duurt voor de Wijzonol Muurverf Extramat om op te drogen? Dit duurt even lang als de muurverf van Flexa, namelijk vijf tot zes uur. Het duurt dus langer om de verf stofdroog te krijgen dan bij de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF muurverf. Let er goed op dat je pas een tweede laag kunt aanbrengen van dit product na ongeveer vier uur. 

#5 Decoverf muurverf mat, ivoorwit, 4L

Prijs: 28,95 per 4 liter

 • Bestendig tegen vlekken
 • Makkelijk in gebruik en volledig spatvrij
 • Voordelig
 • Droogt langzaam
 • Alleen voor binnen

Als laatste kwam de Decoverf muurverf mat, ivoorwit, 4L uit de test. Dit product staat vooral bekend om de goede prijs-kwaliteitsverhouding. Voor een lage prijs, namelijk voor 28,95 euro, krijg je veel inhoud. Deze muurverf is wel alleen geschikt voor het gebruik binnenshuis, maar kan daarmee 35 vierkante meter aan oppervlakte dekken met een emmer van vier liter. Deze muurverf is op waterbasis en vrij van vluchtige stoffen (VOS) die worden uitgestoten tijdens het drogen van de muurverf. Omdat veel muurverf op basis van aardolie is geproduceerd, bevat het deze schadelijke stoffen. Tijdens het drogen verdampen deze stoffen. Denk hierbij aan vluchtige organische stoffen als ormaldehyde, alkanen, benzeen, tolueen, xyleen, etc. Aangezien deze muurverf op waterbasis is, geldt dit niet voor dit product. Daarom is dit product ook goed geschikt voor bijvoorbeeld een kinderruimte. De afwerking van het product is mat en het spettert niet tijdens het gebruik ervan. Daarnaast is het schrobvast en gemakkelijk schoon te krijgen als er vlekken op komen. Let er wel op dat deze verf langzaam droogt, aangezien het een droogtijd heeft van vier tot zes uur. Maar als je dit niet erg vindt dan is dit product een weloverwogen keuze voor jouw portemonnee!

Conclusie

Al met al kwam de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF het best uit de test. Als jij op zoek bent naar een muurverf die extreem mat, schrobvast en oplosbaar is, dan is dit de beste keuze voor jou. Deze muurverf is ideaal voor verschillende ruimtes in jouw huis en kan dus gebruikt worden in jouw slaapkamer tot aan je keuken. Het is ook in de keuken een geschikt product omdat de muurverf goed schoon te maken is, zowel bij natte als droge vlekken. Ondanks dat het product schrobvast is, verliest het niet de extreem matte afwerking. De afwerking blijft ten alle tijden mat en wordt niet glanzend zodra er licht opvalt. Daarnaast is muurverf  geschikt voor meerdere ondergronden, van beton tot aan metselwerk en gipsplaten. Maar je kunt het product ook gebruiken voor over (glasweefsel)behang. Wel is deze muurverf alleen bedoeld voor binnenruimtes. Ben jij op zoek naar een muurverf dat ook voor buitenruimtes te gebruiken is? Dan adviseren wij de Sigma Sigmatex Superlatex Matt, die als tweede beste uit de test kwam. Deze muurverf staat vooral bekend doordat de verf zowel voor binnen- als buitenruimtes toepasbaar is. Daarnaast kan deze universeel toepasbare muurverf ook gebruikt worden voor het verven van zowel een muur als een plafond. Vind jij het niet per se nodig dat de muurverf snel droogt? Dan is de muurverf van Flexa, Wijzonol of Decoverf ook een zeer goede keuze. Deze zijn beiden bestendig tegen vlekken door de hoge schrobklasse en makkelijk in gebruik. Maar daarnaast ook simpelweg voordelig! De muurverf van deze merken heeft een gemiddelde droogtijd van vier tot zes uur. Let er wel op dat je ook minimaal vier uur wacht met het aanbrengen van een tweede laag voor uiteindelijk het beste resultaat!

Veelgestelde vragen

Hoe kun je jouw muurverf het best beschermen tegen droge vlekken? 

Hiervoor is het noodzakelijk dat de muurverf van nature slijtvast is. Deze slijtvastheid in muurverf wordt gecreëerd door het toevoegen van polyurethaan harsen. Deze harsen zorgen voor extra weerstand tegen bijvoorbeeld slijtage. De slijtvastheid van muurverf zorgt er ook voor dat droge vlekken beter afgeboend kunnen worden. Uiteindelijk wordt het dit aangeduid met de schrobklasse van de verf. Het liefst wil je dus een muurverf aanschaffen met een hoge schrobklasse!

Wat is een milieuvriendelijke keuze voor muurverf?

In hoeverre een product milieuvriendelijk is, kan erg verschillen tussen de verschillende opties muurverf. In het algemeen is kalkverf een erg milieuvriendelijke optie. Deze muurverf is compleet natuurlijk en daarom ook recyclebaar. Andere verf opties bevatten bijvoorbeeld nog wel synthetische stoffen. Synthetische verfstoffen zijn minder duurzaam omdat het niet afbreekbaar is en van een schaarse grondstof vandaan komt. Het afval van de productie van deze verfstof wordt bovendien ook in de rivier geloosd.

Waarom kan de uitstoot van muurverf schadelijk zijn?

Muurverf bevat vluchtige organische stoffen (VOS) die worden uitgestoten tijdens het drogen van de muurverf. Omdat veel muurverf op basis van aardolie is geproduceerd, bevat het deze schadelijke stoffen. Tijdens het drogen verdampen deze stoffen. Denk hierbij aan vluchtige organische stoffen als ormaldehyde, alkanen, benzeen, tolueen, xyleen, etc. Deze vluchtige organische stoffen zijn schadelijk, dus vandaar dat een muurverf op bijvoorbeeld waterbasis vaak een betere keuze is voor het milieu en jouw gezondheid.

Welke muurverf komt bij ons het beste uit de test?

De Sikkens Alphacryl Pure Mat SF kwam uiteindelijk het beste uit de test. Dit kwam door meerdere redenen. Allereerst is deze muurverf extreem mat, schrobvast en bovendien oplosbaar. Doordat de muurverf extreem mat is van afwerking is het geschikt voor alle soorten ruimtes, waaronder ook ruimtes met veel daglicht. Deze muurverf voorkomt als geen ander dat de afwerking glanzend wordt zodra er licht opvalt. Omdat de muurverf ook goed schoon te maken is, zowel voor natte als droge vlekken, kan het gebruikt worden voor elke ruimte in jouw huis. Als laatste is het product gemakkelijk in gebruik, niet alleen omdat het volledig spatvrij is, maar ook omdat het gemakkelijk een glas eindresultaat geeft zonder strepen. De muurverf is geschikt voor meerdere ondergronden, van beton tot aan metselwerk en gipsplaten. Maar je kunt het product ook gebruiken voor over (glasweefsel)behang. Wel is deze muurverf alleen bedoeld voor binnenruimtes. Deze verf is ongeveer binnen een uurtje volledig stofdroog! 

0 Shares
Ook interessant