Beste Elektrische boiler (Beoordeeld in 2023)

0 Shares
0
0
0

Best beoordeelde Elektrische boiler – onze nummer 1 van 2023

Een gemiddelde boiler, met in dit geval een kleine inhoud, maar met een mogelijkheid tot horizontale en verticale montage én een SMART-modus voor een zo efficiënt mogelijk watergebruik. Een boiler die je wil aanschaffen als je gaat voor een vervanging van je andere, verouderde boiler. De Thermex IF 30 Flat Smart is elektrisch en zal je ongetwijfeld helpen bij het besparen van energie. Klinkt fantastisch, toch?

Introductie

Er is maar één apparaat dat het afwassen in de keuken of het douchen in de badkamer aanzienlijk aantrekkelijker maakt: de elektrische boiler. Het vormt voor velen al een kloppend hard in het dagelijks comfort. Een elektrische boiler is vaak een duurzamere variant van een boiler die op gas werkt. Er bestaan zelfs boilers die je kan verwarmen doormiddel van zonne-energie. Dan ben je pas écht duurzaam bezig.

Hoe dan ook, in dit artikel lees je over vijf van de beste elektrische boilers van het moment. We verkennen de voordelen die ze bieden voor zwel huishoudelijk gebruik als het milieu. We duiken diep in de wereld van bepaalde eigenschappen, prijzen en andere, relevantie informatie. Aan de hand van de kooptips, die je overigens eerst zal tegenkomen, kan je wellicht zelf een soort eisenpakket samenstellen. Voldoet er eentje aan je eisen, schaf deze dan aan, nadat je laatste twijfels aan de hand van de veelgestelde vragen zijn weggenomen.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Elektrische boiler

Ontdek, lees, laat je inspireren en bedenk wat jij belangrijk vindt bij het aanschaffen van een goede elektrische boiler.

 1. Capaciteit
  Eén van de belangrijkste zaken om op te letten bij de aanschaf van een elektrische boiler: de inhoud of de capaciteit. Deze wordt gemeten in liters en komt vaak in vaste hoeveelheden (30, 50 of 80 liter). Bedenk hoeveel personen je in je huishouden hebt, in welke ruimte je hem gaat gebruiken en hoeveel warm water je dagelijks gebruikt. Een 30 liter variant is gangbaar in een eenpersoons huishouden, een 80 liter variant in een huishouden tot vier personen.
 2. Energie-efficiëntie
  Waarschijnlijk schaf je een elektrische boiler aan vanwege milieu overwegingen en/ of het verminderen van je gas- of energieverbruik. Het energielabel zegt iets over de energie-efficiëntie van de boiler. Hoe hoger het label, hoe zuiniger de boiler en hoe meer besparing van energie. Overigens zullen de meeste een energielabel B dragen.
 3. Isolatie
  Een goede isolatie helpt warmteverlies te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Kies een model met voldoende isolatie om de warmte zo lang mogelijk vast te houden. Het zou zonde zijn als de warmte nog weer verloren gaat.
 4. Installatie
  Controleer of de boiler eenvoudig te installeren is en of het vermogen ook geschikt is voor de stroomtoevoer in jouw huishouden. Vergeet ook niet de bevestigingsmaterialen te controleren, in sommige gevallen worden deze er namelijk niet bij geleverd.
 5. Veiligheid
  Kijk naar veiligheidskenmerken zoals temperatuur- en drukventielen om oververhitting te voorkomen. Een betrouwbaar merk met goede beoordelingen en recensies zal eveneens een duurzame en betrouwbare aankoop garanderen. Een certificaat zoals de CE-certificering is natuurlijk ook onmisbaar.

5 Beste Producten

#1 Thermex IF 30 Flat Smart, slimme elektrische 30 liter Boiler

Prijs: €227,00

+ zowel horizontaal als verticaal te monteren
+ SMART-modus voor zo efficiënt mogelijk watergebruik
– niet het meest zuinige energielabel

We starten de lijst met een boiler van het merk Thermen. De inhoud hiervan is 30 liter, wat op zichzelf niet heel veel is, maar genoeg om een tijdje door te kunnen. Overigens kun je op alle momenten dat ‘tijdje door’ gezien het water in de boiler altijd om een minimumtemperatuur wordt gehouden. Je bespaart water, maar kan toch nog op elk moment van de dag terecht voor een beetje warm water (maximaal 65 graden Celcius). Dat komt ook omdat er een bepaalde SMART-modus op de boiler zit. Deze monitort het gebruik van warm water. Dus, als je een bepaald wekelijks watergebruik hebt, dan zal de boiler zich daarop voorbereiden. Eén cyclus duurt namelijk zeven dagen.

Hoewel de boiler dus op verschillende manieren energie bespaart (lees: isolatie, het aanhouden van een minimumtemperatuur, etc), is het niet zo dat het de meest zuinige boiler is. De energie efficiënte resulteert zich namelijk in Energielabel B. Dat je dit misschien als iets heel positiefs ervaart, valt dat tegenwoordig wel mee. Het minimum waar je naar zou moeten streven, is eigenlijk wel minimaal energielabel A of zelfs A+. Maar goed, waar zeuren we eigenlijk over, want een elektrische boiler is al een stuk zuiniger dan een boiler op gas.

Het fijne aan de Thermex IF 30 Flat Smart, slimme elektrische 30 liter Boiler is misschien wel dat je hem zowel horizontaal als verticaal kan ophangen. Het maakt dus niet uit hoe de ruimte is gevormd waar je de boiler wil plaatsen. Bovendien maakt de boiler maar een geluid van 15dB, dat nagenoeg geruisloos is, als je de boiler in een afgesloten ruimte plaatst. Verder wordt bij de levering zowel het aansluitsnoer als de muurankers en, niet te vergeten, de handleiding geleverd. Over de montage wordt gezegd dat dit redelijk makkelijk is, ook wanneer je deze als vervanging voor een ouder, gelijksoortig model gebruikt.

#2 Thermex Hit 30 U Pro, 30 Liter boiler, onderbouw-model, close-in, 1500 Watt

Prijs: €155,00

+ compact formaat, dat onder andere perfect in keukenkastjes is weg te werken
+ CE-gecertificeerd
– slechts geschikt voor een eenpersoons huishouden
– lange opwarmtijd

Een meer dan handig model is deze boiler van het merk Thermex. De inhoud komt neer op een goede 30 liter. Dat is ongeveer genoeg voor een eenpersoonshuishouden. Je kan er een afwasje mee doen en dan nog steeds genieten van eens schoonmaakbeurt mét warm water. Zo heb je tenminste echt het idee dat het aanrecht weer spik en span is geworden. Het hete water is heet genoeg en zal aan je behoeftes voldoen. Het grootste voordeel? Dat je voor een meer duurzamere manier gaat van het opwarmen van water. Elektriciteit is volgens sommigen de absolute toekomst, al helemaal in zijn groene vorm.

Hoe dan ook: voor een redelijk scherpe prijs schaf je deze Thermex Hit 30 U Pro, 30 Liter boiler, onderbouw-model, close-in, 1500 Watt aan. Daarmee kenmerkt de boiler zich door een goede prijs/kwaliteitverhouding. De kwaliteit komt onder andere doordat hij CE-gecertificeerd is. Dat is een soort veiligheidscertificaat dat in de Europese Unie wordt toegepast, om die veiligheid te waarborgen. In principe gebruik je deze boiler als keukenboiler. Als boiler voor in de douche komt je wellicht wat liters te kort, of kan persoon 2 eerst een tijdje niet warm douchen. Klinkt misschien een beetje gek, maar is niet gek. De 30 liter zal niet genoeg zijn voor een gemiddelde douchebeurt, maar omdat dit wordt vermengd met kouder water, zal je uiteindelijk wel genoeg hebben voor die ene douchebeurt.

Op het apparaat zelf zit een 2 jaar volledige garantie en op de ketel wel vijf jaar. Als de boiler, die je overigens aan de wand monteer, kapot gaat, dan heb je in ieder geval een poot om op te staan. De inlaatcombinatie met overdrukventiel en terugslagklep zal in eerste instantie zorgen voor het tegengaan van beschadigingen en dergelijken. Helaas is de opwarmtijd van het water niet de kortste en zit je in sommige gevallen toch wat verlegen om het warme water.

#3 ELDOM favourite – 50 liter boiler – 2 kW. – Electronic Control

Prijs: €239,00

+ temperatuur nauwkeurig in te stellen (incl. eco-modus)
+ goed geïsoleerde tank
– aansluitsnoer en muurankers niet meegeleverd

Zo, een hoop liters warm water verder komen we aan bij bij een boiler met een inhoud van wel 50 liter. Deze komt van het merk Eldom en is een mooie, gemiddelde boiler, voor een gemiddelde prijs. De boiler is gemaakt om lang mee te gaan en is daarmee een prima investering. Blijkt de boiler toch ineens kapot te gaan, dan kan je waarschijnlijk wel beroep doen op een soort garantie, maar daarvoor zal je de fabrikant eerst moeten raadplegen.

Over die fabrikant gesproken: die beweert dat het gaat om een van de energiezuinigste onder de elektirshcwe boilers. En ja, dat klopt wel ongeveer. Eigenlijk alle ‘zuinige’ elektrischeboilers hebben energielabel B. Overigens kan het aantal kWh per jaar nog weleens verschillen. Dus om écht van dat voordeel te kunnen genieten, zal je nog wat uitgebreider onderzoek moeten doen. Wat wel een echt voordeel is, is dat het water erg goed op temperatuur blijft en nauwelijks afkoelt. De wanden zijn namelijk gemaakt van een CKF vrij schuim met een zeer hoge dichtheid. Welk schuim? Goede vraag, zoek jij het even uit?

Even zonder grappen, de ELDOM favourite – 50 liter boiler – 2 kW. – Electronic Control, schaf je aan vanwege zijn vele, fijne kenmerken. Zo is de diameter van de boiler vrij compact en wordt de boiler met twee anodes beschermd tegen hard water. Verder zijn ze uitgerust met een CE-gercertificeerde notie en zijn ze binnen de EU vervaardigd. Dankzij de digitale bediening kan je onder andere de temperatuur nauwkeurig instellen en is er een mogelijkheid tot een eco-functie. Maar, niet alles aan deze boiler is zo perfect. De boiler wordt namelijk zonder bevestigingsmateriaal als een wandbeugel, muurankers en aansluitsnoer geleverd. Het maakt dat je naast deze €239,00 nóg weer extra geld kwijt bent in aanschaft. Als je de boiler zonder veel onderzoek aanschaft, zie je deze notie makkelijk over het hoofd en zit je met een boiler waar je niet veel mee kan.

#4 Bosch Elektrische boiler 80 liter Tronic 4000T Energieklasse B

Prijs: €350,00

+ boiler van een betrouwbaar merk
+ geschikt voor een huishouden tot vier personen
– duur

Zoals je in de titel al hebt kunnen lezen: een boiler van Bosch, met een inhoud van 80 liter en een energieklasse B. Voor sommige mensen genoeg informatie die ze willen zien. Waarom? Nou, omdat Bosch een van de merken is, waar vele mensen hun blinde vertrouwen in leggen. Bosch is een van de grootste producenten van huishoudelijke apparaten ter wereld. In Nederland zal je nauwelijks huishoudens tegenkomen waar niet iets van het merk te vinden is. Maar goed, wij zijn hier om je wel wat meer te vertellen over de boiler.

Zo is de boiler uitgerust met een slimme modus. Een slim apparaat is een apparaat met een wat uitgebreidere technologie, waar het bijna lijkt alsof het apparaat zelf nadenkt. In dit geval zal het water niet constant op maximale stand worden verwarmd, waardoor je energie bespaart. Bovendien wordt je warmwaterverbruik gemeten en wordt dit in de volgende cyclus (week) automatisch toegepast.Overigens kan je ook kiezen voor een vakantiestand of manuele stand. Bij die laatste stel je je eigen instellingen in. Die instellingen wijzig je trouwens via het LC-display. Verdere informatie is het aantonen van prestaties en storingen. Een storing kan duiden op een ernstig probleem of een probleem dat wel zelf op te lossen is. Het maakt de Bosch Elektrische boiler 80 liter Tronic 4000T Energieklasse B makkelijk om te gebruiken.

Verder is de 80 liter goed voor een huishouden tot 4 personen. Je zal warm kunnen douchen, een goede handwas kunnen doen of gewoon iets kunnen afwassen. Met andere woorden: de boiler is uitstekend geschikt voor zowel badkamer als keuken. Je moet er alleen wel de ruimte én het geld voor hebben. Goedkoop is deze investering namelijk niet echt. De eerste tijd zal je nog niet merken dat het je meer oplevert dan het je heeft gekost. De aanhouder wint, om het maar zo even te zeggen.

#5 Fothermo PV-Boiler 10 Liter zonne-energie boiler

Prijs: €399,00

+ energielabel A+
+ werkt op zonnepanelen óf netstroom
– inhoud van maar 10 liter
– ontzettend duur in aanschaf

Zo zie je maar weer, wat de fabrikanten van de ELDOM boiler zegt is niet helemaal waar. Er bestaan namelijk veel meer zuinigere boilers dan degene met energielabel B. In dit geval gaat het namelijk om een boiler met een energielabel A+. Dat komt met name omdat het gaat om een zonne-energie boiler. De boiler is niet uitgerust met een eigen zonnepaneel, maar kan worden aangesloten op je zonnepanelen die je al hebt liggen. Met nadruk op dat ‘die je al hebt liggen’ gezien de zonnepanelen niet worden meegeleverd, zelfs niet voor deze prijs.

Het maakt de boiler geschikt voor in huis, maar ook in je camper, Tiny house, caravan, etc. Ben je bijvoorbeeld veel off-grid, dan kan je nog steeds genieten van lekker warm water. Maar, er zit een grote maar aan. Het gaat om een inhoud van slechts tien liter. Waar je eerder misschien dacht dat 30 liter weinig is, worden je vermoedens nu wel bevestigd. Aan de andere kant: in zo’n kleine ruimte als een camper heb je al weinig ruimte. Je kan daar moeilijk een boiler van 80 liter neerzetten, zodat je vrouw en jij kunnen douchen, de afwas kunnen doen en een aantal shirts kunnen uitwassen.

En wat gebeurt er eigenlijk als er geen zon is? Nou, gewoon, voeden met elektriciteit van het net. Mits je deze er overigens nog weer los bijbestelt. Geen goedkoop grapje, wel een echt necessity, als je het ons vraagt. Weet verder dat je vastzit aan een bepaalde opwarmtijd. Het kan, lees, kan, tot wel 3(!) uur duren voordat je schamele tien liter water is opgewarmd. Geduld is een schone zaak, in dit geval wel een héle schone zaak. Dus, de Fothermo PV-Boiler 10 Liter zonne-energie boiler is er eentje waar je je hart en ziel achter moet plakken. Een boiler waarbij je geduld nodig hebt, maar wel ontzettend energiezuinig bezig bent. Het is maar waar je voorkeur ligt en hoe groot je budget is. Dezelfde boiler is er namelijk ook in een 30 liter en 80 liter variant.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat warmteboilers eigenlijk veelal via hetzelfde principe werken. Ze hebben ‘slimme’ functies, hebben inhouden van gelijke grootte en komen vaak met hetzelfde energielabel. Aan de hand van factoren, zoals we die hebben beschreven in de kooptips, kan je bedenken wat jij nu eigenlijk belangrijk vindt.

We beschreven boilers op zonne-energie, boilers die geschikt zijn voor een heel huishouden, boilers die je zowel horizontaal als verticaal kan bevestigen en boilers die alleen al door het merk betrouwbaar zouden moeten zijn. Met andere woorden: het aanbod is reuze, zelfs als je denkt dat de boilers veel op elkaar lijken.

Veelgestelde vragen

Wat is een elektrische boiler en hoe werkt het?

Een elektrische boiler is een apparaat dat water verwarmt met behulp van elektriciteit. Het heeft een verwarmingselement dat het water opwarmt tot de gewenste temperatuur. Het verwarmde water wordt opgeslagen in een geïsoleerde tank voor later gebruik. Meestal ligt de maximumtemperatuur rond de 65 graden Celcius en wordt het water vermengd met koud water als je een andere temperatuur wil, bijvoorbeeld voor bij het douchen.

Hoeveel kost het om een elektrische boiler te gebruiken?

De kosten variëren afhankelijk van de capaciteit van de boiler, de frequentie van gebruik en de energieprijzen van jouw energieleverancier. Over het algemeen zijn elektrische boilers efficiënter dan traditionele methoden zoals gasboilers, maar het is belangrijk om de energiekosten te overwegen bij het gebruik van een elektrische boiler.

Hoe lang gaat een elektrische boiler mee?

De levensduur van een elektrische boiler varieert, maar de meeste kwaliteitsmodellen gaan doorgaans 10 tot 15 jaar mee, afhankelijk van onderhoud en gebruik.

Kan ik mijn elektrische boiler uitschakelen wanneer ik hem niet gebruik?

Het is mogelijk om de elektrische boiler uit te schakelen als je deze gedurende een langere periode niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Dit kan je helpen energie te besparen. Zorg er echter voor dat je de instructies van de fabrikant volgt om schade aan de boiler te voorkomen. Veel boilers zijn bijvoorbeeld uitgerust met een speciale vakantiemodus.

0 Shares
Ook interessant

De nadelen van AquaCell uitgelicht

We lezen op de website van AquaCell: ‘De kleinste, meest geavanceerde waterontharder van Nederland, met ‘100% kalkvrij’-garantie,’ en…