Schuur opruimen: Stappenplan voor het opruimen en uitzoeken van je schuur 

0 Shares
0
0
0

Kun jij niet meer normaal je fietsen kwijt in de schuur? Staat de schuur vol met spullen van je kinderen waarvan je je afvraagt of ze het überhaupt ooit nog gaan gebruiken? Bewaar jij de zomerspullen tussen de winterspullen en kun je daardoor niets meer vinden? Dan is het tijd om je schuur op te ruimen en te ordenen. In deze blog vertellen we jou hoe je dit aanpakt! 

Je schuur is al snel een verzamelhok van spullen die je niet vaak gebruikt of die je niet meer van plan bent om te gebruiken. Zeg of denk jij vaak: zet maar in de schuur? Dan is de kans groot dat de schuur ondertussen zo vol staat dat je niet meer normaal erin kunt. Wij geven we jou tips voor het opruimen en uitzoeken van je schuur! 

Stap 1: Maak eerst een plan

We raden je aan om eerst een plan te maken. Wanneer ga je de schuur opruimen? Heb je dan de auto tot je beschikking? En is het een klus van een paar uurtjes of moet je het over een x-aantal dagen verspreiden? Door een plan te maken zorg je ervoor dat je niet zomaar begint waardoor de kans groot is dat je het niet afmaakt of dat je bijvoorbeeld aan het einde van de dag nog een voortuin vol met spullen hebt staan.

Ook heel belangrijk: check het weer. In de ochtend kan het heerlijk weer zijn, maar als het na het middaguur gaat regenen en je bent nog niet klaar dan is de kans groot dat je flink baalt en alsnog alle spullen de schuur weer in moet trekken. 

Stap 2: Sorteer je spullen

Zijn de omstandigheden goed en heb je de tijd om te beginnen? Begin dan met het sorteren van de spullen. Kijk hiervoor naar de verschillende categorieën. Zoals gereedschap, kampeerspullen, zomerspullen en speelgoed van de kinderen. Maar ook sportattributen. Leg alles geordend bij elkaar en zorg ervoor dat het gegroepeerd is. 

Stap 3: Maak eventueel de schuur schoon

Nu hoeft de schuur natuurlijk niet de plek te zijn waar alles spik en span is. Maar het is wel een goed moment om even een bezig door de schuur te halen en eventueel een sopje over de planken. Zo gaat alles weer schoon de schuur in straks. Spullen die eventueel erg vies zijn kun je dan ook nog even schoonmaken. 

Stap 4: Geef alles een plekje

Nu is het tijd om alles weer een plek te geven. Als je merkt dat je veel losse onderdelen hebt dan kan je ervoor kiezen om grote en stevige bakken te kopen bij bijvoorbeeld de Ikea, de Hema of de Action. Op deze bakken kan je dan groot zetten wat erin gaat. Bijvoorbeeld kampeerspullen of sportspullen. Ook voor je gereedschap kun je alles opnieuw ordenen. Zodat schroefjes, bouten en moeren niet losliggen. 

Stap 5: Sorteren en doneren 

Je schuur kan er direct al meer opgeruimd uit zien als je alles op een goed plekje neerzet en bij elkaar houdt. Maar je wil natuurlijk ook sorteren en doneren. Zorg er daarom voor dat je alles wat je niet meer gebruikt niet weer terug in de schuur zet. Bepaal per item of het nog nodig is. Hierbij geldt ook zeker: kill your darlings. Kun je het eventueel tweedehands weer kopen als je het toch nodig blijkt te hebben? Of is de kans groot dat als je het al jaren niet meer hebt gebruikt dan je het niet meer gaat gebruiken? Dat laatste is vaak aan de hand en daarom staat een schuur vaak vol wanneer het niet regelmatig wordt uitgezocht. 

Als tip willen we je dan ook zeker meegeven dat het verstandig om jaarlijks, bijvoorbeeld in het voorjaar, even de schuur in te duiken en uit te zoeken en te ordenen! 

Geef het weg, zet het te koop of doneer het aan kringloop

Er zijn ongelooflijk veel manieren om van je spullen af te komen die jij niet meer nodig hebt. Zo heb je op Facebook vaak een weggeefhoek. Dit is een online Facebookgroep waar je spullen op kunt zetten die jij niet meer nodig hebt. Zeker mensen met een kleine portemonnee kunnen hier veel baat bij hebben. 

En daarnaast: veel spullen in je schuur leveren niet meer heel veel geld op. Misschien omdat het vies is, oud of versleten. Wil je het dan voor een paar euro verkopen, of maak je er misschien iemand anders blij mee? Maak een foto, zet het op de Facebookgroep en kijk of iemand het wilt hebben. Spullen met een stekker of oud-ijzer wordt vaak voor opgehaald door mensen omdat het een paar euro op kan leveren. 

Wil niemand het hebben, dan kun je ook kijken of het nog goed genoeg is voor een tweede ronde. Dan kan je het ook doneren aan de kringloop. Veel kringlopen zijn stichtingen. Ze vragen dus een klein bedrag voor de producten die jij gratis inlevert. Ook weer voor de mensen met een kleine portemonnee of mensen die het fijn vinden om tweedehands producten te komen om zo de aarde een beetje te ontzien. 

Zijn de spullen die je hebt uitgezocht voor jou overbodig maar kun je er nog wel wat geld voor vragen? Dan is www.marktplaats.nl natuurlijk je grote vriend! Hier kun je producten te koop zetten waarnaar ander mensen het kopen om het thuis weer in hun schuur te zetten. En zo kan iedereen om de zoveel tijd zijn of haar schuur opruimen 😉 

Rotzooi, viezigheid en restafval

Er is natuurlijk ook altijd een gedeelte van de spullen die je niet meer wilt hebben dat simpelweg rotzooi is. Of zo vies dat je het niet meer kan weggeven. Dit noemen we restafval. Je kan het laten ophalen door het afvalverwerkingsbedrijf bij jou uit de buurt. Maar je kan er ook voor kiezen om het naar een milieustation te brengen. Door afval goed te scheiden kan er nog iets van gemaakt worden. Maar sommige stoffen, zoals oude verfblikken vallen onder chemisch afval en moeten goed en veilig verwerkt worden. Laat dus al het restafval in de auto voor een ritje naar het milieustation in jouw gemeente! 

0 Shares
Ook interessant

IKEA tv meubel hacks

IKEA meubels zijn al jaren populair bij veel mensen vanwege de betaalbare prijzen en het moderne design. Maar…

Meest duurzame type vloeren

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic, en dat geldt ook voor vloeren in het interieur. Maar wat betekent…

De nadelen van AquaCell uitgelicht

We lezen op de website van AquaCell: ‘De kleinste, meest geavanceerde waterontharder van Nederland, met ‘100% kalkvrij’-garantie,’ en…

Jubelton 2024

Dus, de jubelton van 2024. Het is anders dan voorheen en niet per definitie in positieve zin. Helaas.…