Ga je op reis? (Tijdelijke) verhuizing vanwege werk of studie? Heb je een woonruimte over? Of ga je gewoon tijdelijk ergens anders wonen? Als jouw huurcontract loopt door is het misschien een goede oplossing om jouw woning onder te verhuren, zodat je de betrokken kosten niet hoeft door te betalen. Dit klinkt makkelijker dan het is, want er zijn hier en daar wat regels aan verbonden. Zie jij het onderverhuren van jouw woning als dé oplossing? Lees dan gauw verder!

Image name

Er zijn verschillende manieren van onderhuur die toegestaan zijn, namelijk inwoning en huisbewaring:
Inwoning
Hierbij wordt een gedeelte (een kamer) van een woning verhuurt door de hoofdhuurder. Hierbij gelden een aantal voorwaarden:
- De verhuurder beschikt zijn hoofdverblijf in de woning;
- de onderhuurder heeft geen huisvestigingsvergunning nodig, maar de hoofdhuurder wel;
- de prijs voor de gedeelde woonruimte is totale som van de kale huurprijs en de servicekosten. De huurprijs wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem van de gemeente.
- de verhuurder heeft gebruikers recht op het gebruikersoppervlakte van de woonruimte;

Let op: er is een verschil tussen inwoning en hospita (waar de verhuurder nog inwoont). Er gelden voor beide gevallen aparte regels.

Image name

Huisbewaring
Het geheel onderverhuring van een woning is alleen tijdelijk toegestaan als de bewoner aantoonbaar tijdelijk ergens anders verblijft en vervolgens weer naar de woning terugkeert. Dit kan alleen voor een periode van drie maanden tot één jaar. Na dit jaar is soms een verlening mogelijk van nog één jaar. Voor het hele proces is natuurlijk wel toestemming nodig vanuit de eigenaar (particulier of woningcorporatie) en in sommige gevallen ook van de gemeente. Dit moet worden aangevraagd voordat de hoofdhuurder uit de woning vertrekt.

Huisbewaring geldt alleen als je de woning tijdelijk verlaat voor:
- Werk of studie
- Een reis
- Verpleging of verzorging elders
- Detentie (Gevangenisstraf)
- (proef) samenwonen
- Remigratie

Huisbewaring is niet mogelijk als:
- De afwezigheid van de hoofdbewoner niet noodzakelijk of aantoonbaar is;
- de voorgedragen huisbewaarder jonger is dan 18 jaar;
- de huisbewaarder beschikt over een zelfstandige woning, die door huisbewaring leeg komt te staan.

Image name

Wil je jouw woning dus onderverhuren? Zoek goed uit of je voldoet aan de ‘onderhuurcriteria’ en let op de huurovereenkomst die afgesloten wordt. Alles onder de controle? Dan kan het proces gaan beginnen!

(Aan het voorgaand geschreven artikel van Rooming kan geen rechten ontleed worden. Voor meer informatie raadt Rooming aan om de site van de Rijksoverheid te lezen of om professionele hulp in te schakelen).

Image name

Klaar om een woonruimte te vinden?

Woonruimte huren

Woonruimte verhuren?

Plaats woonruimte