Dakgoot reparatie

0 Shares
0
0
0

Met de veranderende weersomstandigheden is het bijna niet meer ondenkbaar dat er meer en meer schade aan huizen ontstaat. Zo ook, schade aan je dakgoot. Hoewel je het je misschien kan voorstellen, is een dakgoot van groter belang dan je denkt. Het is dan ook zaak dat je deze zo snel mogelijk laat repareren, om erger te voorkomen. Oók wanneer deze niet door weersomstandigheden, maar heel wat anders is beschadigt.

We spraken zojuist wel over het ‘laten’ repareren, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan er prima voor kiezen zelf de dakgoot te repareren. In deze blog vertellen wij je hoe je dat moet doen. Wees je ervan bewust dat je altijd een dergelijk risico loopt, al helemaal wanneer je geen ervaren klussen bent. Met dat risico doelen we dan op het ‘mislukken’ van de reparatie of het per ongeluk aanbrengen van schade op jezelf.

Het belang van een dakgoot

Zoals we vermeldden, een dakgoot heeft wel degelijk een belangrijke functie. Een dakgoot is namelijk een onderdeel van een gebouw, in dit geval je huis, dat regenwater opvangt en afvoert van het dak naar een afvoersysteem, zoals regenpijpen. Het voorkomt dat regenwater direct van het dak valt en beschermt de buitenmuren en fundering tegen waterschade en erosie.

Als er bijvoorbeeld een gat in je dakgoot zit, dan sijpelt het water langs de muur naar beneden. Het gevolg? Schade aan je buitenmuren. Ben je helemaal ver van huis en is de hele dakgoot naar beneden gestort? Dan zal je met wat heviger geschut voor de dag komen, om de schade te kunnen herstellen.

Stappenplan voor het repareren van je dakgoot

In het geval van deze blog gaan we ervan uit dat je dakgoot ergens ‘lekt’. Vaak zit deze lek bij de lasnaden. Ben je hier zeker van? Dan is het tijd om de benodigdheden voor het repareren te verzamelen.

Benodigdheden reparatie dakgoot

  • ladder
  • schuurspons (krasvrij, hard)
  • schuurpapier p180
  • een schepje (bij voorkeur een gootschep)
  • emmer
  • allesreiniger
  • waterdichte coating (bijvoorbeeld die van Bison)

Stap #1 Ladder klaarzetten

Tja, de dakgoot zit nou eenmaal niet op ooghoogte of lager, dus je zal de lucht in moeten gaan. Zie daar, je ladder. Omdat het werken op een ladder niet het meest veilig is, vertellen we je graag hoe je waarborgt dat je de ladder op de juiste wijze neerzet.

Je wil de ladder niet te ver, maar ook niet te dicht bij de muur. Een te grote hoek kan leiden tot het wegglijden van de ladder, een te grote hoek kan leiden tot omkieperen. Mocht je de juiste hoek hebben gevonden, zorg dan dat de trap op een stevige ondergrond staat. Je wil niet dat je bij elke stap die je zet, je je afvraagt of je wel blijft staan. Zorg ervoor dat het zwaartepunt tussen de twee spijlen van de trap ligt.

Stap #2 Dakgoot schoonmaken

Blaadjes, takjes, vocht en ander soort vuil is opgehoopt in je dakgoot. Voordat je deze kan repareren, is het logisch dat je de hele dakgoot schoonmaakt. Het is handig als je spullen in een emmer mee omhoog kan nemen, zodat je altijd één hand vrij hebt. Idealiter heb je zelfs een haak, waarmee je de emmer aan de trap kan hangen. Heb je dat niet, dan zal je minder beweeglijk zijn.

Het losse vuil schep je in de meer met de speciale schep, je handig doen overigens ook wonderen, mocht je geen schep hebben. Het laatste, kleine vuil, schuif je wat ons betreft met wat water de regenpijp in. Let op: doe dit alleen met vuil dat de regenpijp niet kan verstoppen. Anders zit je zo met nóg een probleem. Spoel tot slot de dakgoot nog na met slechts water.

Stap #3 Schuren

De plek die jou het ongemak in eerste instantie heeft opgeleverd, ofwel de plek waar het lek, ga je schuren. Doorgaans is dit op de plekken van de lasnaad. De lasnaad is de plek waar bijvoorbeeld de regenpijp en de dakgoot origineel zijn vastgemaakt, om lekplekken zoals deze te voorkomen.

Bij voorkeur ga je schuren met een schuurpapier dat een lichte korrel heeft. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat je de dakgoot permanent beschadigt. Na het opschuren maak je de boel eerst met water schoon, waarna je het ontvet met de allesreiniger. (Zorg er dus voor dat de allesreiniger geschikt is voor het ontvetten, zoals een verf allesreiniger.)

Stap #4 Waterdichte coating

De waterdichte coating koop je gewoon bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt. Volg in ieder geval de instructies van de fabrikant, die er hoogstwaarschijnlijk als volgt uit zal zien:

  1. Knip de textielband op maat. Dat betekent: een aantal centimeters rondom de diameter van het gat. Better be safe than sorry, en dus wil je dat een groter stuk dat het gat zelf waterdicht wordt gemaakt.
  2. Roer de coating goed door met een roerhoutje. De minimale verwerkingstemperatuur ligt op 5 graden Celcius. Bij temperaturen daaronder zal zal de coating niet goed drogen. Weet ook dat hoe lager de temperatuur is, hoe langzamer het zal drogen. Het liefst wil je eigenlijk ook droog weer.
  3. Met een kwast breng je de coating aan. Raadpleeg de instructies van de fabrikant om te bepalen hoe dik die coating moet zijn.
  4. Na de eerste laag coating, breng je de textielband aan, waarna je nog een laag rubber seal aanbrengt. Wanneer alles glimt, dan weet je dat je voldoende hebt opgesmeerd.
  5. Wacht tot het droog is, controleer eventueel het lek met wat water en je bent voorzien van een gerepareerde dakgoot.

Stap #5 Herhaal de stappen

Er bestaat een kans dat de dakgoot op meerdere plekken beschadigt is geraakt. In dit geval kan je de stappen 2 t/m 5 blijven herhalen, tot de hele dakgoot voorzien is van dichtingen.

Let op: het gaat hierbij om relatief kleine lekken. Mocht de helft van je dakgoot op de grond liggen (bijwijze van spreken), dan raden we je aan een hele nieuwe dakgoot aan te schaffen en deze te laten monteren door een professional.

Het is zeker mogelijk om je eigen dakgoot te repareren, in het geval deze kapot is gegaan. We wensen je alvast veel succes!

0 Shares
Ook interessant

Wc opknappen: 4 frisse tips

Het kleine kamertje waar velen komen, maar weinig wordt gesproken. Waar hebben we het over? Precies, het toilet…

De nadelen van AquaCell uitgelicht

We lezen op de website van AquaCell: ‘De kleinste, meest geavanceerde waterontharder van Nederland, met ‘100% kalkvrij’-garantie,’ en…