Alles over de subsidie kunststof kozijnen 2024

0 Shares
0
0
0

Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie worden kunststof kozijnen steeds populairder in Nederland. Of eigenlijk kunststof kozijnen in combinatie met een bepaald soort dubbelglas of zelfs triple glas. Wat daarbij misschien wel het meest opwindende nieuws is voor alle huiseigenaren, is de beschikbaarheid van subsidies.

Deze financiële stimulans kan aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de esthetiek, het comfort en de energieprestaties van huizen. De overheid helpt graag een handje mee aan der verduurzaming, dus vandaar deze tegemoetkoming. In deze blog zullen we dieper ingaan op de subsidie voor kunststof kozijnen in 2024, hoe je ervan kunt profiteren en welke voordelen het biedt voor zowel het milieu als je portemonnee. Lees je gauw verder?

De ISDE in het kort

De subsidie kunststof kozijnen 2024 is onderdeel van de zogeheten ISDE. Deze afkorting staat voor ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’. Hieronder vallen alle subsidies die te maken hebben met de verduurzaming van woningen en gebouwen. Wij zullen ons met name richten op het onderdeel waar het gaat over de subsidie van kunststof kozijnen.

Helaas kan je deze subsidie niet in álle gevallen aanvragen. Hiervoor kom je niet in aanmerking bij:

 • een nieuwbouwoning
 • een uitbouw/ opbouw
 • herbouw
 • dakkapel

Het geldt wel wanneer je in de originele bouw nieuwe ramen en kozijnen wil laten zetten, of te wel in de zogeheten ‘thermische schil’

Veranderingen

In 2024, of eigenlijk al in 2023 is het mogelijk om al bij één verduurzamende optie een ISDE aan te vragen. Voorheen moest je altijd een combinatie van twee verduurzamingen aanvragen. Twee? Wat valt er dan nog meer onder deze regel? Nou, denk aan:

 • zonneboiler
 • elektrisch koken
 • (hybride) warmtepomp
 • verdere isolatiemaatregelen

In 2024 is er een ruimte 600 miljoen euro beschikbaar in het ISDE budget. Tot en met 2030 wil de overheid nog bijdragen aan deze verduurzaming. Overigens is het geen garantie dat al deze opties ook blijven bestaan. Vanaf 2024 is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om subsidie op zonnepanelen aan te vragen. Als je de ruimte ervoor hebt, begin dan zo snel mogelijk met verduurzamen. Dat is natuurlijk niet alleen goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee. De meeste investeringen verdien je in een aantal jaar weer terug.

Subsidie kunststof kozijnen 2024

Het onderdeel dat in de ISDE gaat over kunststof kozijnen, leggen we je hier voor je neer. Zo kunnen we je vertellen dat er in 2024 opnieuw een subsidie is voor kunststof kozijnen met HR++ of HR+++ glas. Helaas is deze wel lager dan vorig jaar, maar nog steeds noemenswaardig.

Let op: een subsidie als deze kan je pas aanvragen nadat je hebt betaald en de actie al is uitgevoerd!

In onderstaande tabel zetten we een aantal punten voor je op een rijtje, waarbij de betekenis van de volgende begrippen geldt:

 • U waarde: hoeveel warmte er per m2 en per graad temperatuurverschil tussen beide zijden wordt doorgelaten. Ug-waarde refereert naar de U-waarde van het glas, de Ud-waarde naar het kozijn.
 • HR++ glas: HR++ glas is dubbel glas met een extra isolerende laag. Het biedt uitstekende thermische isolatie, waardoor warmteverlies wordt verminderd en energie wordt bespaard
 • Triple glas: HR+++ glas (triple glas) gaat nog een stap verder met drie isolerende lagen en nog hogere isolatiewaarden, wat resulteert in nog meer energie-efficiëntie en comfort in gebouwen.
MaatregelBedrag subsidie per m2Maximale U-waarde (W/m2K)
HR++ glas€23,-1,2
HR++ glas kozijnpanelen€10,-1,2
HR ++ glas deur€23,-1,5
Triple glas€65,500,7
Triple glas kozijnpanelen€45,-0,7
Triple glas deur€65,501,0
Subside kunststof kozijnen 2024

Voorwaarden

Maar goed, niet in alle gevallen kan je de bovenstaande subsidie aanvragen. Daarvoor geldt een aantal voorwaarden, waarvan we enkele al hebben genoemd. Hier nog een keer, in één duidelijk overzicht:

 • Je vraagt de subsidie aan nadat alles is uitgevoerd en betaald (bewaar het bewijs!)
 • Je vraagt de subsidie aan binnen 24 maanden na de actie
 • Je bent eigenaar en hoofdbewoner van de woning
 • Het is ter vervanging van bestaand glas
 • Het minimale m2 voor het aanvragen van de subsidie ligt op 8m2. Voor maximaal 45m2 vervanging kan je subsidie ontvangen. Voor monumentale gebouwen ligt het minimum vanaf 2024 op slechts 3m2.

En dan nog iets, wat je misschien motiveert om meer verduurzamingen te laten plaatsvinden: het subsidiebedrag verdubbelt als je twee of meer verduurzamingen in huis laat plaatsvinden. Die warmtepomp staat dus wel degelijk op je te wachten…

Conclusie

Woon je in een huis waar het weleens tijd kan zijn voor verduurzaming? Mooi, dan zal bovenstaande informatie je zeker op weg hebben geholpen. Wat raadzaam kan zijn is om een offerte aan te vragen bij een bedrijf dat kozijnen vervangt. Zij kunnen een indicatie geven van de kosten en je misschien zelfs wel vertellen hoeveel daarvan je kan laten subsidiëren. In ieder geval wensen we je veel succes en zien we graag dat je succes boekt in het verduurzamen van je woning. Op naar een groenere wereld!

0 Shares
Ook interessant