Alles wat je moet weten over de schroef verwijderset

0 Shares
0
0
0

Tijdens het klussen in huis kan je tegen heel wat verschillende problemen aanlopen. Eén van de grootste ergernissen onder klussers is natuurlijk het feit dat je oude schroeven moet verwijderen. Nu hoef je helemaal niet aan de haal met een oude schroevendraaier om de oude schroeven te verwijderen. Met behulp van een schroef verwijderset is het namelijk een stuk makkelijker. Wat is een schroef verwijderset dan vraag je je af? En waar moet je op letten bij het gebruiken van een dergelijke set? Om antwoord te krijgen op al deze vragen is het een goed idee om dit artikel op je gemak even door te lezen. We laten je vandaag namelijk alles zien wat je moet weten zodat je binnen no time weer verder kunt met het klussen!

Wat is een schroef verwijderset?

De eerste vraag die we moeten beantwoorden is natuurlijk de vraag wat een schroef verwijderset eigenlijk is. We zien namelijk dat veel mensen slechts een vaag beeld hebben bij deze set. Zoals je in feite al wel aan de naam kunt zien is een schroef verwijderset een speciaal setje waarmee je die vervelende schroeven kunt verwijderen die maar niet willen loskomen. Het is het beste gereedschap voor de momenten waarop je te maken krijgt met kapotte schroefkoppen, roestige onderdelen of zelfs volledig afgebroken schroeven. Er zijn een aantal modellen sets te vinden die je kunt kiezen:

Sets met speciale schroevendraaiers

Dit zijn sets die speciaal zijn ontworpen om schroeven met gestripte of beschadigde koppen te verwijderen. Vaak zit er in deze set een boor, een speciaal bitje en een handvat. De boor maakt een gat in het midden van de schroef, terwijl het bitje de schroef vastpakt en je hem eruit kunt draaien. Bij deze sets moet je wel flink wat kracht hebben nu je zelf moet draaien om de schroef er weer uit te krijgen.

Sets met speciale boortjes

Deze sets zijn speciaal ontworpen voor het verwijderen van gebroken schroeven die op geen enkele manier meer los zijn te krijgen. Meestal zitten er boortjes in met een omgekeerde schroefdraadtip die in de schroef graaft. Dit zorgt ervoor dat je de schroef kunt verwijderen wanneer je tegen de klok in draait. Een handige oplossing voor de mensen die eenvoudig van gebroken schroeven af willen komen. Over het algemeen is dit de meest toegankelijke optie om voor te kiezen.

Sets met verschillende tangen

Je ziet het al wel aan de naam, dit zijn de sets die zijn voorzien van tangen die de schroeven kunne verwijderen. Veelal zijn het tangen met gekartelde bekken die zich vastgrijpen aan de schroefkop en de hefboomwerking bieden die nodig is om de schroef te verwijderen. Ze zijn veelzijdig, compact en perfect voor kleinere schroeven of moeilijk bereikbare plaatsen. Een nadeel is wel dat de tangen niet altijd geschikt zijn voor schroeven waar je wat minder ruimte voor hebt.

Waar op letten bij het kopen van een setje?

Wil je met succes een oude schroef verwijderen dan is het van cruciaal belang dat je de juiste set in huis haalt. Om hiervoor te zorgen is het handig om rekening te houden met de onderstaande dingen bij het doen van je aankoop. Door hierop te letten is de kans op een miskoop namelijk een stuk kleiner dan voorheen:

Weet wat je nodig hebt: Bedenk welke soorten schroeven je met name moet verwijderen bij jou in huis. Heb je met name te maken met gestripte koppen, gebroken schroeven of heb je wellicht last van beiden? Alleen als je weet wat je nodig hebt is het mogelijk om de juiste verwijderset te vinden. Zet daarom van tevoren even goed je wensen en behoeftes op een rijtje.

Kwaliteit is belangrijk: Investeer in een setje van hoge kwaliteit die is gemaakt van duurzame en sterke materialen. Goedkoop, broos gereedschap is namelijk niet opgewassen tegen de klus en kan uiteindelijk zelfs meer schade aanbrengen aan de schroef. Kies daarom altijd voor gerenommeerde merken met goede recensies van klanten.

Kijk naar de compatibiliteit: Zorg ervoor dat de verwijderset die je kiest werkt met de grootte en het type schroeven dat je vaak tegenkomt. Sommige kits worden geleverd met verschillende maten bitjes voor verschillende schroefafmetingen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je gelijk alle soorten schroeven kunt verwijderen in huis, wel zo handig.

Hoe moet je een schroef verwijderen?

Het verwijderen van een schroef met behulp van een schroef verwijdersetje is echt niet zo lastig als je zou denken. Wel is het van groot belang dat je het op de juiste manier aanpakt. Doe je het verkeerd dan kan de schroef namelijk nog verder afbreken. Maak als eerste de omgeving schoon en zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om comfortabel te werken. Omdat de boor toch de meest gekozen optie is gaan we uit van deze verwijdermethode. Kies de geschikte boor uit de kit en maak een klein proef gaatje in het midden van de vastzittende schroef. Zorg ervoor dat je de boor goed uitlijnt en boor langzaam om verdere schade te voorkomen. Oefen een lichte neerwaartse druk uit om een gaatje te maken. Het gaatje hoeft niet extreem groot te zijn, zolang het bitje er in past is het goed.

Stop nu het bitje op de boor en draai dit bitje in de schroef. Het bitje zal in de schroef vastgrijpen, dit voel je vanzelf als je bezig bent. Draai het bitje voorzichtig tegen de klok in om de schroef los te draaien en te verwijderen als hij echt goed vast zit. Belangrijk om te houden is dat het verwijderen van hardnekkige schroeven flink wat tijd en geduld kan kosten. Neem dan ook echt de tijd en doe niets overhaast, dit maakt het vaak alleen maar erger. Mocht je er nu niet uitkomen dan is het natuurlijk altijd mogelijk om er even een expert bij te halen. Een professional weet namelijk precies welke verwijderset het beste is voor jouw klus in huis.

0 Shares
Ook interessant

IKEA tv meubel hacks

IKEA meubels zijn al jaren populair bij veel mensen vanwege de betaalbare prijzen en het moderne design. Maar…

Wc opknappen: 4 frisse tips

Het kleine kamertje waar velen komen, maar weinig wordt gesproken. Waar hebben we het over? Precies, het toilet…