De nadelen van AquaCell uitgelicht

0 Shares
0
0
0

We lezen op de website van AquaCell: ‘De kleinste, meest geavanceerde waterontharder van Nederland, met ‘100% kalkvrij’-garantie,’ en we zijn eigenlijk meteen verkocht. Het klinkt meer dan fantastisch, toch? Dat we daadwerkelijk in een tijd leven waarin voor alles een oplossing kan worden bedacht. Hard water, dat blijft namelijk voorlopig nog wel even bestaan. En, daarmee kalkaanslag, zal ook niet snel verdwijnen.

In dit artikel vertellen we je alles over de AquaCell. Gezien we ervan overtuigd zijn dat geen enkel product eigenlijk op alle vlakken alleen maar voordelen oplevert, zullen we met nadruk ook ingaan op de nadelen van dit product. Zie dit artikel niet als een afrekening van het product, maar gewoon iets dat jou een eerlijk beeld wil schetsen.

Wat is een AquaCell?

Wellicht ben je perfect op de hoogte van wat een AquaCell precies is, maar we begrijpen maar al te goed dat je hier niet een duidelijk beeld van hebt. Vandaar dat we dat allereerst even zullen uitleggen.

AquaCell is in principe geen ding, het is een merk van een ding (lees: een waterontharder) , dat wordt gebruikt om hard water zacht te maken. Hard water bevat een hoge concentratie mineralen, zoals calcium en magnesium, wat kan leiden tot kalkaanslag en andere problemen in huishoudelijke apparaten en leidingen. Je zal als gevolg daarvan meerdere keren per jaar dit soort apparaten moeten ontkalken, wat zeker geen gemakkelijk proces is. Overigens bestaan er ook apparaten, zoals een heetwaterdispenser, die doorgaans een anti-kalkfilter hebben ingebouwd. Maar ook daarbij geld, je voorkomt liever dan je geneest. Met andere woorden: je hebt liever water dat al goed is, zodat je het filter eigenlijk ook niet nodig hebt.

Een AquaCell is een waterontharder die hard water behandelt door het celfiltering. Het is daarmee de oplossing voor je kalkaanslag probleem. Twee cellen filteren namelijk de kalk uit het water. Gezien ze parallel aan elkaar werken, zal het water altijd worden ontkalkt. Want, zo blijkt in de praktijk, wanneer de ene cel verzadigd is met kalk, zal deze worden schoongespoeld, terwijl de andere nog bezig is met ontkalken. Simpel, maar ontzettend slim.

En wat is een AquaCell dan echt?

De omschrijving die we hierboven hebben gegeven, is de meest simpele die we konden geven. Als we vertellen wat er eigenlijk écht gebeurd, dan zal je ongetwijfeld wat meer vraagtekens boven je hoofd verschijnen. Een AquaCell is namelijk een ionenwisselaar:

Een Aquacell werkt door middel van een ionenwisselingsproces, waarbij mineralen zoals calcium en magnesium worden vervangen door natriumionen, waardoor water zachter wordt. Dit voorkomt kalkaanslag in apparaten en leidingen, verlengt hun levensduur en verbetert efficiëntie.

De nadelen van de AquaCell

Tja, nu je het concept van AquaCell begrijpt, wil je waarschijnlijk niets anders meer. Hoewel je niet weet of het nu echt wel zo goed werkt, zal het in ieder geval wel iets bijdragen. Echter willen we je voorafgaand aan de aanschaf nog wijzen op een aantal nadelen, zodat je je keuze met wat meer achtergrondkennis kan maken.

#1 De AquaCell is niet goedkoop

Je betaald voor dit knap stukje technologie minimaal al zo’n €2000,- tot €2200,- euro. Niet iedereen heeft daar een potje voor. Bovendien bestaan er ook goedkopere alternatieven. We begrijpen daarom zeker dat je wellicht niet zit te wachten op een apparaat als deze, al helemaal als je je realiseert dat daar eventueel nog installatiekosten bij op komen.

#2 Na de aanschafkosten ben je er nog niet

Zie de aankoop van de AquaCell als investering. Dus, het zal je even wat kosten, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug. Je huishoudelijke apparaten en dergelijken zullen immers langer meegaan en je bespaart hiermee kosten. Maar, helaas zal je naast de aanschafkosten van de AquaCell niet kosteloos door het leven gaan. De AquaCell is onderhoudsarm, dat klopt, maar het zout dat je moet toevoegen, blijft niet voor eeuwig aanwezig. Je zal dit dus op den duur moeten bijbestellen. Je betaald op dit moment €7,- per zak, met een minimale afname van vijf zakken. Verder geldt: hoe ‘harder’ het water en hoe hoger het watergebruik, hoe meer zout je zal moeten bijvullen.

#3 Hoe zit het met jouw afvoer?

Een Aquacell installeer je niet zomaar. Voor deze waterontharder heb je namelijk ook een goed afvoer nodig. Heb je deze al? Good for you. Heb je deze niet, dan zal je dit toch ook nog moeten (laten) installeren, omdat je anders hiermee in de problemen zal komen. Op lange termijn zal het zijn vruchten trouwens wel afwerpen.

#4 Het apparaat is niet geruisloos

Met een geluid dat ongeveer neerkomt op 41dB, is het apparaat zeker niet geruisloos. Enkele mensen zullen dit niet erg vinden, waar anderen bijvoorbeeld zo klein wonen, dat elk extra geluid een geluid te veel is. Overigens komt het geluid ongeveer neer op de hoogte van een koelkast, dus het is niet het meest verschrikkelijke dat je kunt bedenken.

Zoals je wel hebt kunnen lezen hebben we bij elk nadeel ook een genuanceerd beeld geschetst. Wederom willen we je erop wijzen dat het niet negatief is bedoelt, maar simpelweg je wil laten zien waarom je kan overwegen de AquaCell niet aan te schaffen.

Conclusie

Over het algemeen biedt een Aquacell waterontharder voordelen zoals verminderde kalkaanslag, langere levensduur van apparaten en een potentieel verminderd gebruik van zeep en reinigingsmiddelen. Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van waterontharders ook enkele nadelen met zich mee kan brengen. Denk aan regelmatig onderhoud, zoals het bijvullen van zout, wat extra kosten en inspanning met zich meebrengt. Verder zijn de initiële kosten van aanschaf en installatie zijn aanzienlijk. Bij het overwegen van een Aquacell waterontharder is een evenwicht tussen de voordelen en deze nadelen essentieel. Het allerfijnste is natuurlijk als je een ervaringsdeskundige in persoonlijke kringen kan vragen naar zijn/ haar ervaringen.

0 Shares
Ook interessant